Liceenii din Hida, răsplătiţi cu premiul special la Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău

Microfonul-spion wireless realizat de elevii Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida, a fost unul dintre cele mai apreciate şi spectaculoase proiecte, fiind răsplătit atât cu premiul I la secţiunea aplicabilitate, dar şi cu un premiu special din partea companiei Tenaris, care, pentru prima dată, în acest an, a premiat cei mai inventivi elevi.
Cea de a VI-a ediţie a Festivalului Naţional al Ştiinţei Zalău s-a desfăşurat sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 10, pe Platoul de Marmură din faţa Prefecturii Sălaj, adunând circa 500 de elevi, din 24 de unităţi de învăţământ din judeţele Sălaj, Bihor, Gorj şi Mureş.
Participanţii au avut de confecţionat diferite obiecte, materiale, dispozitive artizanale, care să pună în evidenţă aplicaţiile practice ale fenomenelor studiate la şcoală la discipline ştiinţifice. Competiţia a avut patru secţiuni, respectiv Inventivitate-Creativitate, clasele V-VIII şi clasele IX-XII, Aplicabilitate, clasele V-VIII şi clasele IX-XII, Mici Inventatori, clasele I-IV, şi secţiunea Postere, cu tema „Apa în viaţa noastră”, destinată atât elevilor din clasele I-VIII, cât şi celor de liceu. Posterele au ilustrat mesaje educative prin care s-a evidenţiat importanţa apei pentru om şi societate. La prima secţiune, cea inventivitate, la gimnaziu a câştigat Şcoala „Silvania” Şimleu ilvaniei, iar la liceu, Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău. Premiul I la secţiunea aplicabilitate i-a revenit Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida. La secţiunea postere gimnaziu locul I a fost câştigat de eleva şcolii din Horoatu Crasnei, iar la liceu, eleva Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău şi-a adjudecat locul I. Premiul I la secţiunea micii inventatori a fost câştigat de elevii Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, iar celor de la Liceului de Artă „Ioan Sima” le-a revenit premiul la aplicabilitate. De asemenea, au fost acordate trei trofee ale festivalului, astfel, la ciclu primar, trofeul a fost adjudecat de un elev al Şcolii „Mihai Eminescu”, la gimnaziu, trofeul a fost câştigat de Şcoala Gimnazială „Porolissum” Zalău, iar la liceu, premiul a fost oferit Palatului Copiilor din Târgu Mureş.
Premiile au fost oferite de Consiliul Judeţean Sălaj, astfel, câte 100 de lei pentru cei care au câştigat trofeul festivalului, 80 de lei pentru premiul I, câte 70 de lei pentru locul II, iar pentru locul III, câte 60 de lei. Elevilor care au obţinut menţiune le-au fost oferiţi câte 50 de lei. Înmânarea premiilor a fost făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, care i-a provocat pe premianţii ediţiei din acest an, şi anume, le-a spus să păstreze plicurile în care au primit banii, iar dacă vor fi premiaţi şi la următoarele două ediţii, atunci la cea de a treia ediţie, vor primi pe lângă premiul cuvenit şi un bonus, care va reprezenta suma premiilor primite până atunci.
Evenimentul a fost organizat de Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar Sălaj şi Consiliul Judeţean Sălaj, sub egida Ministerului Educaţiei.

 

Alte articole

Leave a Comment