La liceu se va intra cu minimum 5

Peste doi ani, la liceu, se va putea intra cu media de minimum cinci. Anunţul a fost făcut joi, 10 octombrie, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a menţionat că intervalul de doi ani până la intrarea în vigoare a reglementării este necesar pentru pregătirea acesteia

Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul şcolar 2013-2014, ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu, însă formula de calcul a fost modificată. Astfel, începând din acest an şcolar, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând, aşadar, la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, anul acesta, peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, la prima etapa de repartizare în licee, cu medii sub 5, majoritatea acestora, respectiv 5.066, fiind repartizaţi în unităţi de învăţământ din mediul urban, iar 1.677, în licee din rural.

Grădiniţa devine obligatorie
Însă noutăţile nu se opresc aici. Tot din 2015, înscrierea la grădiniţă a copiilor de cinci ani va fi obligatorie. Pricopie a precizat faptul că, în prezent, ponderea de cuprindere în învăţământului preşcolar a acestei categorii de vârstă este de 98 la sută, subliniind că măsura este „adresată” procentului de doi la sută care nu este cuprins în învământul preşcolar. Astfel, potrivit acestuia, toţi copiii în vârstă de cinci vor trebui înscrişi la grădiniţă, în grupa mare, din 2015. În prezent, învăţământul general obligatoriu este de zece clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial.

Alte articole

Leave a Comment