Învăţământul sălăjean plânge după învăţători şi educatori

Deficitul de personal calificat este o problemă tot mai acută pentru învăţământul sălăjean. De la un an la altul, şcolile şi grădiniţele găsesc tot mai greu dascăli competenţi şi calificaţi, astfel că numeroase catedre rămân goale chiar şi după ce clopoţelul a sunat în septembrie. În anul şcolar care abia a început, zeci de posturi de învăţători şi educatori au rămas vacante în judeţ, iar conducerile unităţilor de învăţământ sunt nevoite să accepte soluţii de compromis.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj a publicat luni lista posturilor vacante în anul şcolar 2012-2013, pentru care se organizează concursuri la nivelul şcolilor. Cele mai multe posturi sunt vacante pentru învăţători şi educatori, această situaţie creând probleme în unele unităţi de învăţământ din judeţ. Nu puţine sunt cazurile de şcoli şi grădiniţe unde cadrele didactice care ar trebui să stea în faţa copilaşilor din clasele pregătitoare şi clasele I lipsesc cu desăvârşire.
Potrivit listei postate pe site-ul ISJ Sălaj, au rămas neocupate 51 de posturi pentru care în aceste zile sunt organizate concursuri. Posturile vacante în şcolile sălăjene sunt cuprinse în aplicaţia informatică existentă pe site-ul inspectoratului. Aplicaţia va rămâne deschisă până în 1 octombrie, până la data respectivă fiind actualizată permanent, astfel încât candidaţii să poate urmări posturile libere şi cele ocupate prin concursurile organizate la nivelul unităţilor şcolare.

Lipsesc învăţătorii la catedră

Şcolile care au scos la concurs posturi de învăţători sunt: Şcoala Gimnazială Cizer – două posturi, unul vacant şi unul rezervat, cu valabilitate de un an fiecare; Şcoala Gimnazială din Pustă, Şimleu Silvaniei – post rezervat, cu valabilitate un an; Şcoala Primară Sălăjeni – arondată Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Bocşa – un post de educatoare, rezervat şi valabil pentru un an; Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa – un post de învăţător, rezervat şi cu valabilitate pentru un an; Şcoala Gimnazială Dobrin – un post de învăţător, vacant pentru un an; Şcoala Gimnazială Horoatu Crasnei – un post de educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar/ profesor pentru învăţământul preşcolar, vacant pentru un an, şi un post de învăţător/institutor pentru învăţământul preşcolar/ profesor pentru învăţământul preşcolar, cu valabilitate pentru un an; Şcoala Gimnazială „Traian Creţu” Cheud – un post de învăţător cu valabilitate pentru un an; Şcoala Gimnazială Nr.1 Inău – un post de învăţător, rezervat şi cu valabilitate pentru şapte luni; Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Aluniş – un post de învăţător rezervat, cu valabilitate pentru un an; Şcoala Huseni 2 – arondată Liceului Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna – un post de învăţător, rezervat cu valabilitate până în 8 aprilie 2013.

Posturi libere la grădiniţe

Nici posturile de educatoare nu au prezentat interes pentru candidaţii care au participat la concursurile de titularizare şi cele organizate înainte de începerea cursurilor şcolare. Unităţile care au vacante posturi de educatoare: Grădiniţa Prichindel Jibou – două posturi rezervate, unul cu valabilitate de un an, iar celălalt pentru 3 ani; Grădiniţa cu Program Normal Notig – arondată Şcolii Gimnaziale „Petre Dulfu” Sălăţig – două posturi de educator/institutor pentru învăţământul preşcolar, vacante cu valabilitate de un an; Grădiniţa cu Program Normal Gârceiu – arondată Şcolii Gimnaziale „Vasile Breban” Crişeni – un post rezervat, vacant doar până la finele anului în curs; Grădiniţa din Borla – arondată Şcolii Gimnaziale Nr.1 Borla – un post rezervat de educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar/ profesor pentru învăţământul preşcolar, cu valabilitate un an; Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.10 Zalău – arondată Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Lazăr” Zalău – un post de educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar/ profesor pentru învăţământul preşcolar, rezervat cu valabilitate până la 1 aprilie 2013; Grădiniţa cu Program Normal Sânpetru Almaşului – arondată Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” Hida – un post de educatoare, rezervat şi cu valabilitate pentru un an; Grădiniţa cu Program Prelungit Crasna – arondată Liceului Tehnologic „Cserey-Goga” Crasna – un post rezervat cu valabilitate pentru un an.

Soluţii de compromis

Una din comunele unde se înregistrează asemenea probleme şi unde, din cauza lor, anul şcolar a debutat cu stângul este Mirşid. Viceprimarul Ovidiu Bodea a declarat că, deşi iniţial, comuna stătea bine la capitolul educatori şi învăţători, având personal titularizat, învăţătorul şi educatorul din centrul de comună, dar şi educatorul din Popeni au cerut detaşarea în alte localităţi, care să le fie mai la îndemână şi mai aproape de casă. „Noi stăteam bine în privinţa posturilor de educator şi învăţător, dar ne-am trezit că oamenii au plecat, au vrut să predea în localităţi care să fie mai aproape de casă. Acum nu avem oameni. Am comvocat astăzi (ieri, n.r.) Consiliul de administraţie, şi s-a stabilit că vineri va fi organizat concurs pentru ocuparea posturilor respective”, a declarat viceprimarul Bodea.
O altă comună cu probleme este este Horoatu Crasnei. Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Horoatu Crasnei au declarat că luni, 24 septembrie, va fi organizat un concurs pentru ocuparea posturilor încă libere. Astfel, se încearcă găsirea de personal pentru un post de educatoare/institutor pentru învăţământul preşcolar/profesor pentru învăţământul preşcolar, vacant pentru un an, şi un post de învăţător/institutor pentru învăţământul preşcolar/ profesor pentru învăţământul preşcolar, cu valabilitate pentru un an. „Am discutat această problemă şi s-a luat decizia ca luni să fie organizat un concurs pentru ocuparea posturilor respective, conform cu metodologia privind mobilitatea cadrelor didactice. Eu cred că se vor găsi oameni interesaţi, printre studenţi, printre cadrele didactice de la altă specializare ori printre suplinitori”, au declarat reprezentanţii şcolii anterior amintite.

Clasa pregătitoare, din nou la grădiniţă?

Acesta este primul an şcolar în care a fost introdusă clasa pregătitoare la învăţământul primar. Odată cu această mutare, grupa pregătitoare de la grădiniţă a fost desfiinţată. În clasa pregătitoare au fost înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, au putut fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.
Introducerea aceste clase a adus multe necunoscute într-o perioadă scurtă de timp, atât pentru cadrele didactice, cât mai ales pentru părinţi, dar şi multe probleme pentru directorii şcolari obligaţi să doteze, într-un timp relativ scurt, clasele pregătitoare cu mobilier şi materiale didactice specifice vârstei fragede a noilor şcolari.
Toate acestea ar putea face ca de anul viitor, clasa pregătitoare să fie desfiinţată şi reintrodusă grupa pregătitoare la grădiniţă. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, chiar în prima zi de şcoală, la Târgu Jiu. „De anul viitor văd necesară această clasă pregătitoare, şi utilă, dar tot în cadrul grădiniţelor, nu în cadrul şcolii. Cred că anul acesta ne-am grăbit puţin şi am dat multe bătăi de cap părinţilor”, a spus Victor Ponta.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor, Mihaela Guna, a declarat ca înscrierea pentru clasa pregătitoare a dat mari bătăi de cap părinţilor. „Noi am cerut de la bun început un studiu de impact, să vedem care sunt consecinţele introducerii clasei pregătitoare la şcolile gimnaziale. S-a văzut încă de la înscriere că acest aspect a încurcat lucrurile”, a precizat Guna. Potrivit Mihaelei Guna, metodologia nu a fost completă, mulţi părinţi şi-au schimbat domiciliul pentru a putea duce la şcoala pe care şi-o doreau.

2 Thoughts to “Învăţământul sălăjean plânge după învăţători şi educatori”

  1. ion

    Am avut liceu pedagogic cu traditie in Zalau dar a venit PSD-ul la putere cu ministrul Abramburica Anddronescu si l-a desfiintat!Astea-s urmarile guvernarii PSD!

  2. anonim

    ION;de ce esti un PDL-ist naiv ?.Daca nu a-i sta strimb si nu a-i judeca gresit, a-i ajunge la concluzia ca,in TARA ROMANEASCA,nu mai conduc ROMANII.Daca PSD-ul a distrus ceva,PDL-ul a distrus altceva pentru ca asa li s-a impus de afara.Ramine de vazut cine a distrus cel mai mult si,la acest capitol PDL-ul este,FRUNCEA,cum spun banatenii.Trebuie sa ne obisnuim cu gindul ca,noi Romanii traim intr-o colonie in care avem drepturi „libere” si obligatii „impuse”nu de propria noastra vointa ci de vointa altora care vor sa continuam a sta cu mina intinsa.Ion,nu crezi ca,totusi,salariul si actualul statut al cadrului didactic este principalul motiv al lipsei acestora.In rest,chiar daca vei continua sa stai strimb,incearca,macar,sa judeci drept.

Leave a Comment