Incredibil! Viitori profesori, prinşi copiind la examenul de titularizare

Este inimaginabil cum unele persoane uită de bunul simţ şi recurg la fapte dintre cele mai nesimţite în încercarea de a-şi atinge scopul. Este cazul a două cadre didactice care au participat, ieri, la examenul de titularizare organizat la centrele de concurs din oraşele Şimleu Silvaniei şi Jibou şi care au fost prinse copiind. Deşi au fost date afară din examen pentru tentativă de fraudare, singura măsură aplicabilă acestora este interzicerea de a preda în anul şcolar ce urmează.

Examenul de titularizare nu s-a încheiat fără probleme în Sălaj. Două cadre didactice intrate în concurs pentru obţinerea posturilor de învăţătoare şi educatoare au fost dată afară, ieri, din examen de la centrul de concurs stabilit la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, respectiv centrul de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, după ce au fost prinse încercând să fraudeze concursul de titularizare.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea, ne-a spus că tânăra de la Jibou a fost reclamată de ceilalţi candidaţi din sală către membrii comisiei de supraveghere. „Fapta sa poate fi observată pe înregistrarea camerelor de supraveghere cu care este dotată sala, precum toate sălile din cele patru centre din judeţ în care s-a dat examenul de titularizare. Candidata a fost eliminată din examen, în cauză fiind încheiat un proces-verbal de constatare a faptei”, a declarat Gheorghe Bancea.
Celălalt dascăl aflat la centrul de concurs de la unitatea din Şimleu Silvaniei a fost prins, de asemenea, în timp ce încerca să fraudeze examenul de titularizare. Lucrarea acestuia a fost anulată.
Potrivit metodologiei în vigoare, candidaţii sunt obligaţi ca, la intrarea în sala de examinare, să lase toate materialele didactice, telefoane mobile sau orice alte surse de inspiraţie într-o sală special amenajată pentru depozitarea acestora pe parcursul probei de examen.
Reprezentanţii ISJ Sălaj nu au făcut publice numele candidaţilor.

E concurenţă pe posturile din şcoli

Colegii tinerei din centrul stabilit la Jibou, aflaţi în aceeaşi sală de examinare cu candidata eliminată au observat când aceasta a scos fiţuica în intenţia de a copia. Însă, odată cu aceştia, şi supraveghetorii au văzut cum tânăra încearcă să promoveze fraudulos examenul şi au chemat preşedintele centrului de examen la faţa locului.
Directorul Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, Liviu Sâmpălean, ne-a spus că, urmare celor constatate, s-a dispus eliminarea candidatei din examen şi anularea lucrării acesteia. „Tânăra a recunoscut fapta, nu a avut nicio obiecţie în semnarea procesului-verbal. De asemenea, supraveghetorii şi contracandidaţii acesteia au dat declaraţii cu privire la cele întâmplate. Cel mai sigur se va observa întregul incident pe înregistrările video surprinse de camere de supraveghere amplasate în sala de examen”, a afirmat Liviu Sâmpălean.
Potrivit acestuia, tânăra nu a apucat să copieze răspunsurile la subiect, deoarece, deşi avea fuţuica asupra sa, nu avea scris nimic pe foaia de examen.

Tânăra a mai lucrat în învăţământ

Fapta tinerei „dăscăliţe” este cu atât mai gravă cu cât aceasta a mai predat, în anii anteriori, ca şi educatoare. Directorul Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou, Liviu Sâmpălean, ne-a declarat că tânăra are dublă specializare de educatoare/învăţătoare şi că a susţinut examenul de titularizare pentru obţinerea unui post de educatoare în anul şcolar următor în şcolile din judeţ.
Chiar şi aşa, metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului de titularizare nu prevede sancţiuni pentru tentativa de fraudare a examenului. Singura „sancţiune” este interzicerea acesteea de a preda în anul următor şcolar în şcolile sau grădiniţele din judeţ. Măsura este, de altfel, una generată doar de faptul că tânăra nu a promovat examenul de ieri.

Doi candidaţi au avut stări de rău

Emoţiile mari şi-au spus cuvântul în cazul mai multor candidaţi la proba scrisă a concursului de titularizare. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct al ISJ Sălaj, Szabo Ştefan, doi dintre participanţii la concurs au fost nevoiţi să renunţe la concurs, după ce li s-a făcut rău în sălile de examen. Unii candidaţi au renunţat la concurs „uitând” să se prezinte în sălile de examen, în timp ce alţi 33 de candidaţi au renunţat după primirea subiectelor de examen, semnând o declaraţie pe propria răspundere că nu doresc evaluarea lucrării.
Dintre cei 486 de candidaţi ale căror fişe de înscriere au fost validate şi care au promovat inspecţia la clasă, proba practică obligatorie din acest an şcolar, s-au prezentat la examen 427 de candidaţi. Astfel, la centrul de concurs stabilit la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău au participat 177 de candidaţi, 134 au fost la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, 112 au fost prezenţi la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou, iar doar patru din cei şase înscrişi au fost prezenţi la examenul susţinut de Şcoala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Zalău.

Tot mai dezinteresaţi de profesia de dascăl

Numărul de candidaţi care au susţinut examenul de titularizare este aproape la egalitate cu posturile disponibile în unităţile şcolare din judeţ pentru anul şcolar următor. Mai exact, participanţii care promovează examenul de titularizare vor putea opta pentru cele 409 posturi vacante în şcolile din judeţ. Însă, dintre locurile scoase la concurs, doar 104 sunt titularizabile, pentru ocuparea acestora candidaţii trebuind să obţină cel puţin nota 7 la proba scrisă, dar şi la proba practică susţinută în lunile anterioare de candidaţi, respectiv inspecţia la clasă. De asemenea, din totalul posturilor disponibile doar 162 sunt complete restul fiind fracţiuni de normă.
Iniţial, şi-au depus dosarele de înscriere 516 candidaţi. Însă, o parte dintre candidaţi au fost respinşi la înscrieri, nefiind validate fişele de înscriere pentru că nu au întrunit criteriile impuse de metodologie. La examenul de ieri au lipsit aproape 60 de candidaţi, iar alţii au ieşit din examen în timpul probei scrise. Numărul participanţilor este mai mic decât cel de anul trecut, când au fost înscrişi la concurs 560 de candidaţi.

Primele rezultate, în 7 august

Toate lucrările candidaţilor sălăjeni de la examenul de titularizare au fost adunate din centre în funcţie de specialităţi şi trimise în alte centre din ţară pentru evaluare. Primele rezultate vor fi afişate în data de 7 august, perioada de depunere a contestaţiilor fiind pentru zilele de 7 şi 8 august. Eventualele contestaţii se vor rezolva în 9 august, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 10 august.
După această perioadă urmează şedinţele de repartiţie a posturilor: în data de 13 august, când pot fi ocupate posturile titularizabile, şi 16 august, când sunt repartizate posturile pentru suplinitori.
Începând din acest an, candidaţii au avut de susţinut şi o lecţie la clasă, nota obţinută contând 25 la sută la calcularea mediei pentru obţinerea posturilor, 75 la sută fiind nota de la proba scrisă de astăzi. Doar candidaţii cu note peste 7 la ambele probe de concurs vor putea ocupa locurile titularizabile, în timp ce pentru posturile de suplinire, candidaţii trebuie să aibă minim nota 5 la ambele probe de concurs.

One Thought to “Incredibil! Viitori profesori, prinşi copiind la examenul de titularizare”

  1. dintele

    nu te mira vere: copiatul la romani e un sport nationatul, precum hotia. Elena Ceasusescu a avut lucrare de doctorat pe care a redactat-o altul, ea s-a balbait la citirea in fata Academiei, frumosul nostru tiganus, desi zice prim ministru Victor Ponta a plagiat si el, misnistrul invatamantului Funeriu nu are terminat bacalaureatul…etc, la urma aflu ca popa din sat nici nu are teologia ci ceva scoala de militieni de 2 luni, dupa clasa a IV-a primara. bravo domnule viitor profesor, te incadrezi perfect in rama!

Leave a Comment