Începem să ne apreciem olimpicii: Fără examen şi taxe la adminiterea la facultate

Elevii care obţin în timpul liceului premii şi menţiuni la olimpiadele şcolare internaţionale vor putea să se înscrie la facultate, direct pe locuri la buget, fără să mai participe la admitere, potrivit unui proiect de lege care a fost trimis spre promulgare preşedintelui României. Senatul a aprobat la finalul lunii trecute modificarea Legii educaţiei naţionale cu un nou articol care precizează că în cadrul metodologiei proprii, instituţiile de învăţământ superior stabilesc facilităţi sau condiţii speciale referitoare la admiterea candidaţilor la programe de studii universitare de licenţă, care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiadele şcolare sau la alte concursuri naţionale şi internaţionale. „Candidaţii la studiile universitare de licenţă, care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii, premiile I, II, III sau menţiune, la olimpiadele şcolare internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei Naţionale vor beneficia de dreptul de a se înscrie, fără susţinerea examenului de admitere, pe locuri finanţate de la bugetul de stat, pentru un program de licenţă, masterat sau doctorat”, se arată în noul articol al Legii învăţământului. În prezent, olimpicii sunt la mâna universităţilor, care stabilesc dacă acordă sau nu facilităţi respectiv condiţii speciale la admitere pentru aceştia, neavând obligativitatea de a-i înscrie automat la facultatea pentru care optează.

3 Thoughts to “Începem să ne apreciem olimpicii: Fără examen şi taxe la adminiterea la facultate”

  1. Zălăuan

    În condiţiile în care facultăţile sunt pe toate gardurile, nu mai contează că intră fără examen !

  2. […] Elevii care obţin în timpul liceului premii şi menţiuni la olimpiadele şcolare internaţionale vor putea să se înscrie la facultate, direct pe locuri la buget, fără să mai participe la admitere, potrivit unui proiect de lege care a fost trimis spre promulgare preşedintelui României. Senatul a aprobat la finalul lunii trecute modificarea Legii educaţiei naţionale cu un nou articol care precizează că în cadrul metodologiei proprii, instituţiile de învăţământ superior stabilesc facilităţi sau condiţii speciale referitoare la admiterea candidaţilor la programe de studii universitare de licenţă, care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii la olimpiadele şcolare sau la alte …read more […]

  3. Anonim

    Deci, dacă a luat o mențiune într-a IX-a, i se garantează loc fără admitere și la masterat și la doctorat, nu numai la studii de licență?

Leave a Comment