In Salaj: Sindicalistii din educatie ameninta cu actionarea in instanta

In Salaj: Sindicalistii din educatie ameninta cu actionarea in instanta Discutiile intre liderii federatiilor din educatie si reprezentantii ministerului nu au avut un final fericit. Sindicalistii s-au retras de la negocierile de saptamana trecuta privind reducerea a 15.000 de posturi din invatamant, fiind nemultumiti ca Ministerul Educatiei nu are un program de protectie sociala pentru angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Salaj, Eusebiu Lehene, ne-a spus ca reducerile de posturi din invatamant ar putea avea urmari in instanta de judecata. Modul in care sunt operate aceste reduceri reprezinta o incalcare a normelor in vigoare. Numarul de posturi ce trebuie eliminate ar fi trebuit calculat intr-un alt ritm, mai exact, dupa intocmirea planului de invatamant pentru viitorul an scolar.

Insa vom lua masuri. In cazul in care se constata ca reducerile se fac nerespectand normarea cadrelor didactice, vom actiona conducerea unitatii de invatamant respective in instanta. La fel vom proceda si in cazul comasarilor unitatilor de invatamant. Vom analiza fiecare caz in parte. Sunt sigur ca in timp, vor aparea si mai multe modificari privind disponibilizarile din invatamant, a afirmat Eusebiu Lehene.

El a criticat nevoia de reduceri de posturi ca fiind nemotivata. Incadrarea cu numarul de elevi la clasa pe cadru didactic nu este inferioara fata de celelalte state europene. Anul trecut, ministerul a redus deja aproximativ 180 de posturi din invatamantul salajean. In plus, Ministerul are in vederea incarcarea claselor cu numar maxim de elevi (30) in loc de mediu, cum ar fi normal.

Sunt masuri de care vom uza la negocieri, a incheiat Eusebiu Lehene. El a adaugat ca reducerea personalului din educatie vor avea un mare impact asupra invatamantului. Problema este ca disponibilizarile anuntate vor afecta starea psihica a cadrelor didactice. Profesorii vor sta pana in septembrie cu frica in san ca si-ar putea pierde locul de munca, a amintit liderul SLI Salaj. In Salaj, trebuie reduse 234 de posturi din invatamant pana la data de 31 august 2010.

Sindicalistii Federatiei Educatiei Nationale s-au aratat nemultumiti de faptul ca Ministerul Educatiei impune masuri privind reducerea posturilor din invatamant fara sa tina cont de consecintele pe care le-ar putea avea nu doar asupra copiilor si parintilor, ci mai ales asupra cadrelor didactice. In plus, acestia sunt nemultumiti si de faptul ca reprezentantii Ministerului Educatiei nu a facut nicio precizare privind plata cadrelor didactice pentru examenele organizate in 2010.

Alte articole

Leave a Comment