Elevii vor circula gratuit pe baza carnetului vizat de către unitatea școlară

Începând cu anul școlar 2020-2021 elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară. Cel puțin asta a anunțat recent Ministerul Educației printr-un comunicat de presă, după o ședință la sediul ministerului la care au participat ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța. Ministerul susține că gratuitatea va fi aplicată printr-un ”act normativ” elaborat de ”ministerele implicate”. La inițiativa ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. ”Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe <<bază de abonament>> este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare. Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale. Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, se arată în informarea emisă de Ministerul Educației.

2 Thoughts to “Elevii vor circula gratuit pe baza carnetului vizat de către unitatea școlară”

  1. Anonim

    era si tipul sa se terrmine cu discriminarea tiganilo dom,ne.Pana cand sa fie doar ei singura categorie sociala care umbla gratis….

  2. Anonim

    Mare magarie electorala cu gratuitatile la elevi si pensionari, in loc sa ofere conditii in autobuse.Vara mori de cald ,iarna de frig.

Leave a Comment