Vor începe elevii sălăjeni anul şcolar cu manualele pe bancă?

Elevii sălăjeni vor primi în anul şcolar 2016-2017 manuale şcolare în valoare de aproape 135.000 de lei, pentru furnizarea cărora s-au semnat contracte cu 17 edituri. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, până în prezent au fost recepţionate 92 la sută din totalul manualelor necesare, urmând ca diferenţa să fie livrată până în 31 august.

Acestea vor fi repartizate către unităţile de învăţământ din judeţ în primele zece zile din septembrie, a mai precizat sursa citată.

Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, în lista beneficiarilor de manuale gratuite au fost cuprinşi şi elevilor din ciclul superior al liceului. Până acum, cărţile nu au fost distribuite gratuit şi la clasele a XI-a și a XII-a, fiindcă învățământul obligatoriu, adică cel gratuit prin lege, este asigurat de stat doar până la sfârșitul clasei a X-a.

Problema manualelor gratuite pentru anii terminali de liceu a fost intest dezbătută în ultimii ani de către oficialii Ministerului Educaţie şi reprezentanţii elevilor. Anul şcolar trecut se ajunsese la o soluţie de compromis, prin care elevii şi-au putut deconta suma de 55 de lei în baza chitanţelor de achiziţie a unor manuale. Însă, reprezentanţii elevilor au atras atenţia atunci că banii nu le ajungea nici pentru achiziţionarea a trei manuale şi mulţi elevi nici nu au mai decontat manualele.

Totuşi, în cursul zile de marţi, 23 august, ministrul Educaţiei a declarat că elevii de clasa a IV-a nu vor avea manuale noi în 12 septembrie, în condiţiile în care raportul Corpului de control al premierului arată că au fost încălcări grave ale procedurii de licitaţie.

Alte articole

Leave a Comment