Elevii de clasa X-a pot obţine burse de studiu în Marea Britanie

Elevii sălăjeni de clasa a X-a au şansa să studieze gratuit, timp de un an, în Marea Britanie. Şi asta graţie programului HMC, prin care pot obţine o burse de studiu. 

Bursele vor acoperi taxele şcolare, cazarea şi cheltuielile cu masa. Programul de burse HMC – “Projects in Central and Eastern Europe” este organizat de Junior Achievement România şi le oferă elevilor şansa de a studia într-o şcoală independentă din Regatul Unit. Programul HMC se adresează elevilor talentaţi de clasa a X-a, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanţe deosebite, implicaţi în activităţi extracurriculare şi de voluntariat. Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar este posibil să fie necesară şi parcurgerea unor examene de diferenţă, în funcţie de materiile studiate. Potrivit unor informaţii postate e site-ul www.jaromania.org, http://www.jaromania.org/elevi/pagini/burse-1, programul de burse al HMC – “Projects in Central and Eastern Europe” oferă elevilor oportunitatea de a petrece al treilea an de liceu, respectiv clasa a XI-a, într-o școală indepedentă din Marea Britanie, printr-o bursă care acoperă taxa şcolară anuală, cazarea și cheltuielile de masă. Liceenii interesaţi se pot înscrie în program până la finalul lunii în curs.

Programul de burse este oferit de “Headmasters’ and Headmistress’ Conference”, o asociație de școli independente din Marea Britanie. Prin participarea la program, elevii se familiarizează atât cu limba engleză, cât și cu sistemul “boarding school”, prin care tinerii locuiesc și studiază împreună.

Condiţii de înscriere la aceste burse de studii

Elevii interesaţi de înscrierea la aceste burse trebuie sî îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înscrişi într-o formă de învăţământ de nivel liceal, fiind în prezent, în anul şcolar curent, în clasa a X-a; să nu ocupe, în momentul înscrierii, un loc într-o şcoală din Marea Britanie; venitul brut al părinţilor să nu depăşească echivalentul  în lei a 30.000 de lire; vârsta elevului trebuie să fie, la 1 septembrie 2016, cuprinsă înte 16 şi 17 ani şi şase luni. De precizat este faptul că nu pot aplica decât elevii, care la data precizată, nu depăşesc vârsta maximă admisă, data naşterii aplicantului  trebuie să se încadreze între 1 martie 1999 şi 1 septembrie 2000. De asemenea, elevii pentru care venitul părinţilor depăşeşte suma de 30.000 de lire în anul 2015 pot aplica pentru o bursă parţială, urmând aceeaşi procedură de înscriere.

Cei care să doresc să aplice pentru aceste burse de studiu în Marea Britanie, trebuie să completeze un formular de înregistrare şi un altul de aplicaţie, care pot fi găsite accesând secţiunea burse din site-ul www.jaromania.org. Acesta din urmă, conform unor indicaţii, trebuie trimis până în 30 noiembrie la adresa  burselehmc@jaromania.org. Aplicația va conține și un formular cu recomandări din partea profesorilor. Recomandările vor fi trimise doar de către elevii care trec de etapa de pre-selecție și sunt selectați pentru etapa de interviu.

În anul şcolar 2015-2016 o astfel de bursă de studiu în Marea Britanie a fost obţinută de mai mulţi elevi din ţară. Printre aceştia numărându-se şi o elevă din judeţul Sălaj – Anamaria Chiş. În anul şcolar anterior, o altă bursă a fost obţinută de sălăjeanca Corina Dimitriu.

Leave a Comment