Doar şapte la sută dintre absolvenţii de profesională au fost angajaţi

 

Doar 11 absolvenţi din cei 156 cu certificat de calificare profesională au fost angajaţi, din care, şase la agentul economic la care au făcut practica pe durata şcolarizării. Deşi s-a remarcat interesul atât al elevilor cât şi al părinţilor pentru învăţământul profesional, prin creşterea numărului de clase, de la 12 la 27, procentul de absorbţie pe piaţa muncii rămâne unul foarte scăzut. Datele au fost prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către Flavia Negrea, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic.
Potrivit reprezentantului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, în anul şcolar 2014-2015, în judeţ, sunt 18 unităţi în cadrul învăţământului profesional şi tehnic, care au clase la filiera tehnologică şi pregătesc elevii în diferite calificări profesionale. Astfel, la liceele tehnologice funcţionează 140 de clase ( IX-XII ) zi, cu 3.208 elevi şi 16 clase cu 337 elevi, la seral. La învăţământul profesional cu durata de trei există 20 de clase, cu 459 de elevi (cls. a IX-a), iar la învăţământul profesional cu durata de doi ani, sunt şapte clase de a X-a, cu159 de elevi şi12 clase de a XI-a, cu 212 elevi. „Remarcăm interesului elevilor şi părinţilor pentru învăţământul profesional, prin creşterea numărului de clase, de la 12 la 27. Acest fapt se datorează cererii de pe piaţa muncii, prin solicitarea de către agenţii economici ai unor meserii care se pregătesc numai prin aceasta formă de învăţământ şi a bursei profesionale în cuantum de 200 lei/lună”, a opinat Flavia Negrea.
De asemenea, inspectorul şcolar a prezentat şi o situaţie statististică privind inserţia profesională a absolvenţilor învăţământului profesional, cu durata de doi ani, promoţia 2014. „Situaţia a fost întocmită în 30 octombrie, anul în curs, iar conform acesteia, din 156 de absolvenţi cu certficat de calificare profesională, 11 au fost angajaţi, din care şase, la agentul economic la care au făcut practica pe durata şcolarizării. Patru dintre cei angajaţi sunt mecanici auto, doi, ospătari, iar câte unul, zidar, dulgher, bucătar, lăcătuş şi tâmplar”, a spus oficialul ISJ Sălaj.

Leave a Comment