Directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Şimleu a demisionat

La mai puţin de un an şi jumătate de la numirea sa, directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Şimleu Silvaniei, Antonela Chezan, a demisionat zilele trecute, după ce a fost acuzată de un grup de cadre didactice că ia hotărâri importante ce vizează unitatea de învăţământ fără consultarea Consiliului Profesoral sau a Consiliului de Administraţie. Ba mai mult, aceştia susţin, într-o petiţie adresată conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, faptul că le este tot mai greu să tolereze atitudinea sfidătoare, jignirile şi încălcarea demnităţii.
Mai exact, în sesizarea, semanată de 22 de cadre didactice ale unităţii şcolare, înaintată Inspectoratului, se precizează că dezvoltarea instituţională a fost realizată doar în „Structura Speranţa” în detrimentul CSEI Şimleu Silvaniei, Consiliul de Administraţie a fost ales online, ceea ce contravine metodologiei în vigoare, Consiliul Profesoral s-a întrunit necorespunzător, fără cadrele de sprijin şi nefiind „jumătate plus unu” dintre cadrele didactice, propunerile extrem de importante nefiind supuse aprobării lor prin vot şi fără a fi consultat Consiliul de Administraţie. „Au fost luate şi se iau în continuare hotărâri importante în ceea ce priveşte viitorul şcolii noastre fără consultarea Consiliului Profesoral sau a Consiliului de Administraţie”, susţin petiţionarii. Printre alte aspecte semnalate de aceştia se numără şi exercitarea de presiuni asupra unor colegi mai tineri pentru a afla care sunt semnatarii petiţiei, trimiterea de decizii pentru semnarea lor retroactivă şi comunicarea a tot felul de responsabilităţi de care nu au fost înştiinţaţi până acum. De asemenea, semnatarii petiţiei au mai menţionat şi faptul că o adresă făcută conducerii unităţii, ce a fost înregistrată în luna iunie a anului 2015, pentru soluţionarea restanţelor sala riale şi completarea vechilor cărţi de muncă cu modificările survenite nu a primit nici în prezent un răspuns. „Cu respect, vă comunicăm că ne este tot mai greu să putem tolera atitudinea sfidătoare, jignirile ( ne face mincinoşi) şi încălcarea demnităţii. Dorim să ne desfăşurăm activitatea în condiţii optime şi cu respectarea legislaţiei în vigoare”, mai precizează cadrele didactice.

„Mărul discordiei”- personalitatea juridică a unităţii de învăţământ
De cealaltă parte, reprezentanţii ISJ Sălaj susţin că, de fapt, „mărul discordiei” îl reprezintă personalitatea juridică a unităţii de învăţământ şi niciuna dintre părţile implicate nu a procedat corect. „Doamna director fiind cadru didactic titular în cadrul Şcolii „Speranţa” Zalău, structură a CSEI Şimleu Silvaniei, probabil că profesorilor din Şimleu li s-a părut că este mai implicată pentru dezvoltarea unităţii din Zalău şi aşa şi-a atras antipatii. Mai exact, toate aceste divergenţe au apărut de la faptul că şcolii din Zalău i s-ar putea atribui personalitatea juridică, iar unitatea din Şimleu să devină structură. Într-adevăr, doamna director a solicitat mutarea personalităţii juridice, însă i s-a explicat că s-a hotărât menţinerea actualei reţele şcolare pentru anul şcolar 2016 – 2017. În ceea priveşte celelalte acuzaţii, multe dintre ele nu intrau în atribuţiile cadrelor didactice. În cursul zilei de ieri (luni, 25 ianuarie – n.red.), m-am întâlnit cu profesorii din Şimleu şi le-am transmis că nu s-a procedat corect, nicio de o parte, nici de cealaltă şi că orice problemă se putea rezolva printr-o bună comunicare, nu prin întocmirea unui dosar”, a explicat Maria Pop, inspector şcolar general.
În ceea priveşte demisia Antonelei Chezan, şefa învăţământului sălăjean a precizat că a fost acceptată, urmând să fie numit, în cel mai scurt timp, un nou director. „Probabil că toate aceste divergenţe au determinat-o să renunţe la funcţia de director. Demisia a fost înaintată în cursul săptămânii trecute, a fost aprobată, însă conform legii, mai trebuie să rămână în funcţie încă două săptămâni. Vom încerca să găsim o persoană neutră astfel încât să evităm astfel de situaţii, însă există o reticenţă în rândul cadrelor didactice. În primul rând, este nevoie de un director care cunoască probleme copiilor cu cerinţe speciale, iar, în al doilea rând nu vom putea numi un cadru didactic din cadrul celor două unităţi”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Antonela Chezan speră ca „nesocotinţa unora să nu păteze iremediabil imaginea şcolii”
Contactată, Antonela Chezan susţine că Şcoala specială are multe realizări şi speră ca imaginea acesteia să nu fie pătată iremediabil. Conform spuselor sale, Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ a fost ales legal, cadrele didactice exprimându-şi voturile în mod democratic, iar Consiliul profesoral s-a întrunit corespunzător, convocatoarele semnate şi procesul verbal semnat dovedesc participarea cadrelor didactice la sedinţe. „S-au întâmplat foarte multe lucruri frumoase şi la Şimleu şi la Zalău, site-ul CSEI – Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Şimleu Silvaniei oferă toate activităţile, articolele în presă, apariţiile tv şi numeroasele proiecte dovedesc faptul că s-a produs dezvoltare instituţională în ambele unităţi”, a declarat directorul CSEI Şimleu Silvaniei. Totodată, aceasta a mai ţinut să sublinieze faptul că, în urma demersurilor solidare cu părinţii elevilor s-au obţinut spaţii adaptate la Zalău, există promisiuni cu privire la extinderea acestora, transferarea elevilor cu dizabilităţi de la Zalău la Şimleu este o idee care contravine dorinţelor părinţilor acestora. „Oraşul nostru trebuie să ofere acestor copii spaţii normale pentru educaţie şi recuperare. Eu sunt un om simplu, iubesc oamenii, am încercat să ajut pe toată lumea care mi-a cerut acest lucru. Şcoala specială are multe realizări demne de admiraţia tuturor, sper ca nesocotinţa unora să nu păteze iremediabil imaginea şcolii!”, a concluzionat Antonela Chezan.

Alte articole

2 Thoughts to “Directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Şimleu a demisionat”

 1. parameciul afectat

  … Şi ???? ce dacă vine altă directoare ???
  o dăm jos şi pe aia, ii găsim noi cusur, iar dacă nu are, il inventăm, că avem timp, şi demnitate bine plătită.
  Timpul tace, leafa merge, că de aia suntem la STAT, să STĂM şi să gândim cum să ne facem viaţa la ,,scârbici” mai uşoară.
  Ştim noi cum să nu muncim, nu trebuie să ne înveţe contrariul un director.
  Facem o petiţie, …. 3 luni il stresăm, una de interimat, 3 luni de acomodare a noului
  ,,viitor stresat”, ….după … vine vacanţa…. şi uite aşa … treacă anu’ vină banu’.

  hi hi hi

  1. Anonim

   Asta-i cam adevarat in ceea ce priveste centrul din Simleu, sunt o armata de „frecatori de menta” pe seama catorva copii…toata miuerea care nu i-a placut munca s-a angajat pe salariu frumusel la „Speciala” cum i spunem noi simleuanii! Atunci cand a venit un cadru cu pregatire, cu intentii bune ptr. a-i ajuta pe amaratii astia din centru, normal ca nu le-a convenit la muireile celea din cloaca aia de grupare mostenita de la vechea scoala speciala si atunci au facut (cat le-a dus capu’ si pe ele la iQ-ul lor) tot ce au putut sa nu le strice cineva starea aia de „lasa ma ca merge asa” si „timpu’ trece leafa merge”!

Leave a Comment