Directorii şcolilor sălăjene vor fi evaluaţi

Directorii unităţilor de învăţâmânt din Sălaj trebuie să depună la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, până la sfârşitul lunii august, un dosar care să cuprindă fişa de autoevaluare şi raportul de analiză privind activitatea managerială în anul şcolar 2012-2013. „După depunerea documentelor menţionate, urmează perioada de evaluare şi de stabilire a punctajelor”, a menţionat inspectorul şcolar general al judeţului Sălaj, Gheorghe Bancea.

Calificativul maxim pe care îl pot primi dascălii este „Foarte bine”, pentru obţinerea acestui calificativ, directorii trebuie să obţină un punctaj cuprins între 86 şi 100 de puncte. Cei care vor obţine un punctaj mai mic de 70 de puncte vor primi calificativele cele mai slabe, respectiv „Satisfăcător” sau „Nesatisfăcător”. Calificative nesatisfăcătoare pot primi directorii care au fost sancţionaţi în perioada evaluată, iar cei care au dat dovadă de management defectuos vor fi notaţi cu calificativul nesatisfăcător.
Cei nemulţumiţi vor avea la dispoziţie cinci zile pentru a depune contestaţii.

Posturile de director de şcoală ar putea fi scoase la concurs
Posturile de director de şcoală urmează să fie scoase la concurs începând cu luna noiembrie a acestui an. Timpul alocat organizării şi desfăşurării concursurilor va fi de circa 12-18 luni, potrivit anunţului făcut la sfârşitul lunii mai a anului în curs de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Oficialul a precizat că funcţiile de conducere în sistemul de învăţământ trebuie ocupate potrivit legii şi nu din motive politice.
Legea Educaţiei în vigoare prevede încheierea contractului de management al directorului cu primăria şi nu cu Inspectoratul Şcolar, primarul fiind membru al comisiei de concurs. Potrivit articolului 257 din Legea 1/ 2011, a Educaţiei Naţionale, concursul pentru ocuparea funcţiilor de director sau de director adjunct se organizează de unitatea de învăţămant, prin consiliul de administraţie. “În urma promovării concursului, directorul încheie contract de management cu primarul/primarul de sector al unităţii administrativ-teritoriale, respectiv preşedintele consiliului judeţean pe raza căreia se află unitatea de învăţămant”. De asemenea, “directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local sau judeţean.
În Sălaj, toţi directorii celor 104 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică din Sălaj sunt numiţi cu delegaţie. “Niciun post de director nu este ocupat prin concurs, majoritatea mandatelor au expirat anul trecut”, preciza şeful învăţământului sălăjean.
Ultimele concursuri au fost organizate în 2008, iar valabilitatea unui mandat de director este de patru ani. În schimb, anul trecut, s-a demarat organizarea unor concursuri, când Ministerul Educaţiei a scos la concurs toate funcţiile de inspector şcolar general din ţară.

2 Thoughts to “Directorii şcolilor sălăjene vor fi evaluaţi”

  1. Anonim

    ar fi vremea sa fie trasi la raspundere si directorii de scoli .
    nu se poate ca un elev sa nu ia mai mult de 4 la bacalaureat si el sa aiba note de la 7 in sus toti anii de liceu si nimeni sa nu fie tras la raspundere incepand cu profesorul care atata crede ca reprezinta scoala si directorul care-I permite asztfel de conduita.

  2. Anonim

    Ce-ar fi sa-i tragem intai la raspundere pe cei din scolile generale? Elevii intra la licee dupa ce au luat la examenele nationale 2 si 3 la romana si matematica, iar la finalul liceului parintii asteapta note de trecere la bacalaureat…

Leave a Comment