Despre Eminescu, despre școală și despre oameni

Pentru elevii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale ” Mihai Eminescu” Zalău, 15 ianuarie a însemnat întotdeauna o zi cu o semnificație aparte. Este ziua de naștere a aceluia pe care-l denumim generic, Poetul. A aceluia căruia –i purtăm cu onoare, responsabilitate și mândrie numele. Nu –l omagiem doar pe Eminescu în 15 ianuarie, nu sărbătorim doar ” Zilele Școlii”, ci dorim să primim cu drag și respect colegii dascăli din județ, elevii acestora ,partenerii noștri educaționali (Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Casa Corpului Didactic, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Socială Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu”, Asociaţia Învăţătorilor Sălăjeni) î n ”casa noastră” . Să ne fie alături în cadrul activităților proiectului educațional ” Despre Oameni”. Acesta este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Județene 2018 și se află la cea de-a treia ediție. Cea de anul acesta a avut ca leitmotiv Centenarul Unirii. În cadrul proiectului s-au organizat două activităţi: Concursul Judeţean de creaţie (literară/plastică) pentru elevi şi Simpozionul Judeţean destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sălăjean. La ediţia 2018 au fost înscrişi cu lucrări 312 preşcolari şi elevi din 19 unităţi şcolare din judeţul Sălaj. Simpozionul a însumat 32 de lucrări, aparţinând unor cadre didactice din 13 unităţi şcolare.
După ce ziua s-a încheiat și ” cortina” a căzut, după ce în sala festivă nu a mai rămas nimeni, nu știu despre ce să scriu: despre discursurile care n-au fost (spre bucuria noastră) discursuri în sensul clasic al cuvântului (au fost calde, lipsite de festivism , au fost pline de informații și emoții), despre cântecele și poeziile copiilor ” noștri”, despre delicatețea , timiditatea dar și naturalețea elevilor care veneau să-și ridice premiile (diplome și cărți oferite de către Primăria municipiului Zalău), despre meticulozitatea, coerența și documentarea minuțioasă a colegilor din școlile sălăjene?
Cred că aș vrea să scriu despre bucurie. Despre bucuria unor momente frumoase, simple de fapt. Ne-am bucurat că aparținem unei comunități (cea școlară), ne-am bucurat de creațiile, de realizările, de experiențele și de inițiativele elevilor, ale profesorilor și ale partenerilor instituționali. Ne-am bucurat de oameni. Pentru că oamenii sunt singurii care pot oferi emoții autentice și care dăinuie. Oamenii din trecut care au avut, au construit și au definitivat un proiect de țară. Oamenii din prezent care sunt datori să-l continue. Pentru că Centenarul nu se referă la trecut. E mai mult decât oricând o chestiune de prezent. Și de viitor. Iar dacă e 15 ianuarie, e Eminescu. Iar dacă suntem în anul de grație 2018 , haideți să continuăm în gând, fiecare dintre noi, versul celebru eminescian: ” Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie? ”

Prof. Laura Galvácsy
Director adjunct, Școlala Gimnazială ” Mihai Eminescu” Zalău

Leave a Comment