Dascălii ieşiţi la pensie au dreptul să revină la catedră

Cadrele didactice sălăjene care ar urma să iasă la pensie au dreptul să rămână la catedră, dacă doresc, şi după împlinirea vârstei standard de pensionare. Revenirea la catedră nu se mai face, însă, în aceleaşi condiţii ca în trecut, ci cu renunţarea la pensia lunară şi încasarea drepturilor salariale avute ca titular.
Ordonanţă de urgenţă redă posibilitatea dascălilor pensionari să solicite prelungire pe post până la cel mult 3 ani de la împlinirea vârstei standard de pensionare. Inspectorul şcolar de resurse umane din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, a declarat că, la nivelul judeţului, în sistem sunt încadrate aproximativ 100 de cadre didactice care ar urma să iasă la pensie odată cu încheierea anului şcolar în curs. „Până acum, legislaţia prevedea ca profesorii care urmau să iasă la pensie şi care doreau să rămână la catedră trebuiau să obţină aprobarea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar. Modificările aduse prin ordonanţă se referă la faptul că profesorii vor putea profesa şi după împlinirea vârstei de pensionare, solicitarea trebuind aprobată doar la nivelul şcolilor în care predau”, a afirmat Lungu.
Mai precis, personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie al şcolii, cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular. „Aceasta înseamnă că şi un profesor care a ieşit de aproximativ un an la pensie poate reveni la şcoala unde a predat şi să solicite revenirea la catedră. Urmează, însă, să vedem care vor fi normele de aplicare ale acestei legislaţii”, a afirmat Lungu.
Potrivit actului legislativ, „în cazul în care în unităţile de învăţământ normele sau posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiintific de doctor, care dovedeşte competenţa profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”.
Ordonanţa 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013, a fost aprobată în Monitorul Oficial în data de 19 decembrie, anul trecut, şi completează art. 284 din Legea Educaţiei Naţionale.

8 Thoughts to “Dascălii ieşiţi la pensie au dreptul să revină la catedră”

  1. Zălăuan

    Deci profesorilor li se intezice cumulul pensiei cu salariul, aşa cum se practică în alte domenii.
    Numai o ministră tâmpită crede că cineva va lucra, practic pe gratis.

  2. Somer muritor de foame

    Ori pensie ori salariu.Sa aleaga……
    Atatia tineri nu au loc de munca si pensionarii profesori vor sa moara intre elevi.Bravos!
    Cine hotareste Lungu sau Bancea?

  3. Anonim

    De ce ar dori un dascal pensionat sa mai lucreze la catedra,stiut find ca meseria de dascal este atat de epuizanta si stresanta?

  4. NELU

    Cine este şomer muritor de foame nu va avea servici nici după această OUG.
    În viaţă trebuie să te descurci !

  5. ar trebui sa dea si un examen si apoi sa vedeti ca nu se vor mai inghesui sa mai castige !!!

  6. Anonim

    foarte rau sunt cazuri cand au soti doamnele profesoare cu venituri mari sa lase si pe alti sa traiasca ca nu mai dau randament sa plece acasa

  7. gelu

    Bravo!!!!!!!!!!
    Aveti dreptate,profesorii nu sunt capabilisa faca nici macar un bici din atatia cacati.
    Sa vina cei 580 debaieti destepti.

  8. Anonim

    Inainte de alegeri s-a promis pensionare anticipata , fara penalitati, pentru dascalii care au stagiul minim de cotizare si doresc sa iasa din sistem. Ce se mai aude despre acest lucru?

Leave a Comment