Criza medicilor de familie se adâncește în Sălaj

Deficitul de medici de familie se agravează în Sălaj. Marea problemă este că nu doar la sat există deficit de medici. În Zalău mai este nevoie de cel puțin trei medici, în Șimleu Silvaniei este nevoie de cel puțin un doctor, iar la Jibou de doi medici. La sat, situația este mult mai îngrijorătoare.

În Sălaj sunt 11 comune unde este nevoie de medici de familie. Aici, serviciile medicale sunt asigurate de medici din comunele sau localitățile învecinate, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, la o întâlnire cu reprezentanții persoanelor vârstnice din județ. Din păcate, interesul medicilor de familie tineri de a profesa în satele sălăjene este aproape inexistent, iar asta pentru că în multe localități, numărul persoanelor înscrise pe listele cabinetelor medicale de familie este foarte mic. Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, Olga Stana, a declarant că s-au purtat discuții cu reprezentanții caselor de asigurări de sănătate din alte județe în vederea atragerii unor medici tineri spre Sălaj, dar acțiunea a eușat. Există și comune unde este nevoie de mai mulți medici datorită numărului mare de pacienți. La Șărmășag, Pericei, Surduc, Bălan și Ip este nevoie de cel puțin doi medici, a mai spus Olga Stana.

Zeci de medici de familie, pe punctul de a se pensiona

Datele Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj prezentate la întâlnirea cu reprezentanții pensionarilor mai arată că 60 din cei 104 medici de familie din județ au vârsta de cel puțin 60 de ani, iar mulți au ajuns la vârsta pensionării. În multe cazuri, autoritățile le-au solicitat medicilor pensionari să revină la muncă, iar legislația le permite să lucreze până la vârsta de 70 de ani, condiția esențială fiind să corespundă din punct de vedere al sănătății fizice și psihice.

One Thought to “Criza medicilor de familie se adâncește în Sălaj”

  1. […] Deficitul de medici de familie se agravează în Sălaj. Marea problemă este că nu doar la sat există deficit de medici. În Zalău mai este nevoie de cel puțin trei medici, în Șimleu Silvaniei este nevoie de cel puțin un doctor, iar la Jibou de doi medici. La sat, situația este mult mai îngrijorătoare. În Sălaj sunt 11 comune unde este nevoie de medici de familie. Aici, serviciile medicale sunt asigurate de medici din comunele sau localitățile învecinate, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, la o… Citeste mai mult […]

Leave a Comment