Consiliul Naţional al Elevilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu

Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor au solicitat, eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale, din proiectul de lege privind învăţământul preuniversitar, conform Agerpres.

„Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Naţională, din proiectul de lege a învăţământului preuniversitar. (…) Totodată, Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere şi caracterul obligatoriu al învăţământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată), bazat pe standarde clare de evaluare, care să se desfăşoare într-un mod non-competitiv. Admiterea la liceu, în forma în care este prevăzută în proiectul de lege, va aduce după sine o multitudine de probleme, precum diferenţe între elevi, segregare şcolară şi o probabilitate crescută de repartizare inechitabilă în învăţământul liceal”, se arată în sursa citată.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, luni, proiectele de lege ale Educaţiei. Astfel, liceele care doresc examen pot să organizeze concurs de admitere pentru maxim 60% din numărul de locuri.

„Micşorarea procentului numărului locurilor ocupate prin concurs cu siguranţă că nu rezolvă problemele pe care acest tip de admitere le aduce: încurajarea meditaţiilor private, inechitate, limitarea accesului în învăţământul liceal şi nivel de stres ridicat pentru elevi de doar 13-14 ani. Proiectul de lege prezentat luni se află în fază finală, însă se poate observa că punctele de vedere referitoare la acest subiect ale celor două structuri reprezentative, Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor, nu au fost luate în considerare de către Ministerul Educaţiei”, afirmă sursa.

Potrivit Consiliului, aspectele care reprezintă „un real interes” sunt consilierea profesională constantă oferită elevilor de gimnaziu, în vederea asigurării alegerii adecvate a specializării pentru liceu.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

4 Thoughts to “Consiliul Naţional al Elevilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu”

  1. […] Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor au solicitat, eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale, din proiectul de lege privind învăţământul preuniversitar, conform Agerpres. „Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Naţională, din proiectul de lege a învăţământului preuniversitar. (…) Totodată, Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere şi caracterul obligatoriu al învăţământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată),… Citeste mai mult […]

  2. […] Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor au solicitat, eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior Evaluării Naţionale, din proiectul de lege privind învăţământul preuniversitar, conform Agerpres. „Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu, organizat ulterior examenului de Evaluare Naţională, din proiectul de lege a învăţământului preuniversitar. (…) Totodată, Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere şi caracterul obligatoriu al învăţământului liceal din România, motiv pentru care procesul de admitere ar trebui să fie unul unitar (repartizare computerizată),…  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Proiectul ministerului este bun, nu trebuie să ne luăm după tot felul de organizații. Diferențe scolare au existat dintotdeauna de aceea unii merg la colegii, alții la liceu. Înainte, cei buni mergeau la liceu, ceilalți la profesională. Să nu ajungem iar în cea mai neagră perioadă, începutul anului 1990 că, tot a crăpat „filozoful” care era atunci ministru. Atunci profesorii se dădeau afară din învățământ între ei folosind elevii masă de manevră. Măcar pe vremea lui stalin, erau dați afară din învățământ profesorii cu origine socială nesătoasă da, erau dați afară de stat nu de colegi . Să ne mai lase tot felul de astfel de organizații !

    1. Anonim

      Domnu Stalin, colegiile sînt tot licee, diferă denumirea pompoasă.

Leave a Comment