Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” are propriul drapel

Împlinirea a 195 de ani de la nașterea și 145 de ani de la moartea lui Alesandru Papiu Ilarian (1827-1877), patronul spiritual al Colegiului Tehnic API Zalău este marcată în aceste zile printr-o serie de activități educaționale. Elevii și profesorii școlii derulează proiectul educațional „A.P.I. Trecut, Prezent, Perspective” derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Gârbou și Școala Gimnazială nr.1 Gârbou. O astfel de activitate a vizat conceperea unui drapel al școlii care va fi arborat pe catargul din curtea unității de învățământ.

Mâine, 6 octombrie 2022, începând cu ora 13, în cadrul unui careu festiv va fi arborat drapelul școlii, alături de cel al Primăriei Municipiului Zalău. Drapelul Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” a fost special conceput pentru această ocazie, în urma unui concurs de creație adresat elevilor. Din cele zece propuneri de drapel primite, echipa de proiect a ales proiectul elevului Nagy Ionuț din clasa a XII-a I. De asemenea, vor fi depuse jerbe de flori la cele două busturi ale lui Alesandru Papiu Ilarian, cel din fața școlii și cel din fața Casei Municipale de Cultură Zalău. Profesoara Rodica Brândușan a realizat un material despre viața și activitatea lui Alesandru Papiu Ilarian, material ce va fi diseminat în cadrul orelor de dirigenție. În Centrul Expozițional API va fi vernisată expoziția „Ce înseamnă pentru mine patronul spiritual al școlii”, coordonată de profesoarele Rodica Brândușan și Denisa Spătar. În curtea școlii va avea loc și un flash-mob pus în scenă de profesoarele Alina Cozac – directorul instituției și Aniela Lung – consilier școlar.

Excursie la Gârbou și Bezded

În 7 octombrie, un grup de elevi și profesori va organiza o excursie la Gârbou și Bezded, ocazie cu care se va face o donație de carte, constând în aproximativ 250 de volume, pentru Biblioteca Comunală Gârbou și biblioteca Școlii Gimnaziale Nr.1 Gârbou. De asemenea, la Bezded va fi vizitată școala și biserica și va fi depusă o jerbă de flori la bustul lui Alesandru Papiu Ilarian din curtea bisericii. Din echipa de proiect fac parte profesorii Nadia Horvat, Denisa Spătar, Zinia Matyas, Dan Avram, Vasile Sîrb, iar coordonatori sunt Alina Cozac – director, Maria Mada – director adjunct, Gabriela Petruș – consilier educativ, Aniela Lung – consilier școlar și Mirel Matyas.

Despre Alesandru Papiu Ilarian

Alesandru Papiu Ilarian s-a născut la data de 27 septembrie / 9 octombrie 1827 la Bezded (comuna Gârbou). Tatăl lui a fost preotul greco-catolic Ioan Pop, originar din Budiul de Câmpie (azi Papiu Ilarian, județul Mureș), însă la data nașterii lui Alesandru Papiu Ilarian a fost preot în Bezded. Studiile primare le face la Budiu, cele secundare la Gimnaziul Catolic din Târgu Mureș. În anul școlar 1843-1844 a învățat la liceul din Blaj, unde l-a avut profesor pe Simion Bărnuțiu. Se mută apoi la Liceul Piarist din Cluj pe care-l absolvă în 1847. Aici, urmând moda vremii, alături de alți studenți români, și-a luat supranumele latinizat de Ilarian, după numele unui strămoș dinspre tată. A fost considerat ideologul Revoluției Române de la 1848 din Transilvania, participând activ la Adunările Naționale de la Blaj din aprilie – mai 1848. Studiile universitare le face la Viena, până în 1852 și Padova între 1852-1854, unde obține titlul de doctor în drept. Reîntors în țară, între 1855-1858 ocupă o catedră la Facultatea juridică din Iași. În 1862 va fi numit procuror de secție la Curtea de Casație din București. A fost primul român transilvănean ce a făcut parte dintr-un guvern al României. Între octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministrul de justiție în guvernul M.Kogălniceanu. A fost primul președinte al societății ”Transilvania” pe care a condus-o între anii 1867-1874. În anul 1868, alături de Mihail Kogălniceanu și George Sion, Papiu devine membru al Academiei Române, fiind primul academician care a rostit un discurs de recepție. A decedat la data de 11/23 octombrie 1877, fiind înmormântat la Sibiu, în curtea Bisericii dintre Brazi. În țară există trei licee care-i poartă numele: Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian” – Târgu Mureș, Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” – Dej și Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” – Zalău.

One Thought to “Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” are propriul drapel”

  1. […] Împlinirea a 195 de ani de la nașterea și 145 de ani de la moartea lui Alesandru Papiu Ilarian (1827-1877), patronul spiritual al Colegiului Tehnic API Zalău este marcată în aceste zile printr-o serie de activități educaționale. Elevii și profesorii școlii derulează proiectul educațional „A.P.I. Trecut, Prezent, Perspective” derulat în parteneriat cu Primăria Comunei Gârbou și Școala Gimnazială nr.1 Gârbou. O astfel de activitate a vizat conceperea unui drapel al școlii care va fi arborat pe catargul din curtea unității de învățământ. Mâine, 6 octombrie 2022, începând cu ora 13,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment