Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” Șimleu, câștigător al Competiției Naționale ”Școală Europeană”

O singură şcoală din judeţul Sălaj s-a înscris în acest an în cursa pentru titlul de „Şcoală europeană”, în cadrul concursului cu acelaşi nume organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Este vorba despre Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” Şimleu Silvaniei, care a reuşit, de altfel, să se numere printre câştigători.

Ediţia din acest an – a XV-a – a Concursului Naţional „Şcoală Europeană” s-a desfăşurat în perioada 23-27 aprilie, la Botoşani, la competiţie înscriindu-se 112 unităţi e învăţământ preuniversitar, care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Pe lista câştigătorilor au fost cuprinse 61 de şcoli, toate urmând să fie certificate cu titlul de „Şcoală europeană”. Titlul de „Şcoală Europeană“ este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
CNSB Şimleu Silvaniei nu se află la prima reuşită de acest fel, fiind deţinătoarea titlului şi în perioada 2007-2010. „Certificarea pentru a doua oară a Colegiului Națíonal ”Simion Bărnuțiu” din Șimleu-Silvaniei ca „Școală Europeană” îi conferă acestuia, în mod incontestabil, recunoaștere și prestigiu în cadrul comunității educaționale la nivel național și european”, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj.

Competiția a constat în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii, iar criteriile de evaluare au ținut cont de rezultatele obținute de elevi, în ultimii 3 ani, la olimpiade, concursuri, examenele de bacalaureat precum și de implicarea instituției în proiecte europene, simpozioane, parteneriate naționale și internaționale.
Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, Competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și de valorizare a parteneriatelor școlare, dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și al formării profesionale.

Comisia naționala de evaluare a candidaturilor a fost alcătuită din inspectorii de proiecte educaționale din întreaga țară, iar înmânarea certificatului ”Școală europeană” se va face în cadrul unei ceremonii organizate de Ministerul Educației Naționale, la Palatul Parlamentului din București, în luna iunie.

Leave a Comment