Cine vrea sport, vine la scoala dupa ore

Cine vrea sport, vine la scoala dupa oreNoul pachet de legi privind reforma din invatamant le aduce elevilor mai putine ore de Educatie fizica si sport. Incepand cu anul scolar 2009-2010, liceenii vor avea la dispozitie o singura ora pe saptamana pentru a face miscare, fata de doua cate aveau anul trecut. Ei vor putea face educatie fizica in plus doar dupa orele de curs, si doar daca directorii scolilor vor decide sa organizeze astfel de activitati. In acest sens, inspectorii de specialitate Educatie fizica si sport din cadrul inspectoratelor scolare din tara, directorii de scoli cu profil sportiv si directorii de cluburi sportive se vor intruni in perioada 8-11 septembrie, in comuna Vanatori, judetul Neamt, pentru gasirea unor solutii cu privire la organizarea orelor extracurriculare de educatie fizica. Alexandru Ghiran, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, s-a aratat nemultumit de decizia ministerului de a reduce orele de educatie fizica. E pacat ca s-au luat astfel de masuri in reforma educatiei. Este pentru prima data cand ministerul aproba reducerea orelor de Educatie fizica, lucru ce cred ca va avea un impact negativ asupra tinerilor. Desi orele extracurriculare reprezinta o solutie, nu multi elevi sunt dispusi sa revina la scoala pentru a face miscare. Astfel ca vom incerca, in cadrul sedintelor, sa venim cu solutii pentru ca tinerii de liceu sa fie interesati sa participe la orele de educatie fizica dupa programul de scoala, a precizat Ghiran.

Si profesorii salajeni de educatie fizica din invatamantul liceal sunt revoltati cu privire la faptul ca pentru anul scolar 2009-2010 este prevazuta o singura ora de sport pe saptamana. Ei sustin vehement ca o singura intalnire a liceenilor cu sala de sport este insuficienta si ineficienta. Intr-adevar, este o decizie proasta, avand in vedere reducerea numarului de ore de educatie fizica la clasele a IX-a si a X-a, precum si situatia catedrelor profesorilor la clasele de liceu. Profesorii de educatie fizica vor ramane fara ore. Ne asteptam la cel putin doua ore in trunchiul comun, plus o ora ca optional, nu la o reducere a orelor de educatie fizica din planul de invatamant. Cele 50 de minute de sport pe saptamana nu sunt suficiente pentru dezvoltarea armonioasa a corpului unui tanar. Nici orele de dupa scoala nu reprezinta o solutie. Nu este deloc usor sa organizezi programul de dupa scoala a circa 1.400 de elevi, nu exista o baza materiala si profesori de specialitate suficienti, a declarat Claudiu Crisan, profesor de sport la Colegiul Tehnic Alessandru Papiu-Ilarian din Zalau.

Insa decizia organizarii unor ore suplimentare ramane la latitudinea conducerii liceelor. Vasile Bulgarean, directorul Colegiului National Silvania Zalau, ne-a declarat ca orele de sport in afara programului de scoala au o latura pozitiva, organizand chiar de anul trecut un program de dupa-masa pentru elevii care doresc sa participe la mai multe activitati sportive. Orele suplimentare sunt o solutie. Elevii vor avea sansa sa se inscrie la ceea ce le place: handbal, fotbal, volei ori aerobic, in functie de specialitatea profesorilor, a mentionat Bulgarean, adaugand faptul ca nemultumirile profesorilor de educatie fizica au la baza teama reducerii catedrelor.

Elevii de liceu au prevazut in trunchiul comun, in anul scolar 2009-2010, o singura ora de educatie fizica si sport, fata de cele doua la care participau anul trecut liceenii din clasele a IX-a si a X-a. In anul scolar anterior, elevii din clasele a XI-a si a XII-a aveau prevazuta tot o singura ora de sport in planul cadru de invatamant, insa la aceasta se mai adauga inca una ca disciplina optionala, in functie de profil. Elevii din clasele I-VII vor avea in trunchiul comun doua ore de sport, pe cand cei din clasa a VIII-a una singura, plus una optional. La aceasta ora obligatorie, prevazuta in planul de invatamant, se vor putea adauga, alte doua, pentru pregatirea echipelor reprezentative ale liceului sau la solicitarea elevilor, acestia vor putea practica inca o ora de sport. Aceste ore suplimentare de educatie fizica si sport vor putea fi facute, insa, doar in afara orelor de curs.

Leave a Comment