Chiulangiii îi lasă fără bani pe părinţi

Sute de elevi sălăjeni au înregistrat absenţe şcolare nemotivate din cauza cărora părinţii lor au rămas cu o parte ori chiar fără alocaţia pentru susţinerea familiei, acel ajutor financiar acordat de stat celor cu venituri reduse. Legislaţia în vigoare a fost adoptată în vederea diminuării absenteismului şcolar.

Peste 400 de elevi sălăjeni au înregistrat absenţe nemotivate din cauza cărora familiile lor au rămas fără ajutoarele sociale de la stat, respectiv alocaţiile pentru susţinerea familiei. Acestea, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt suspendate în cazul în care copiii proveniţi din aceste familii nu frecventează cursurile şcolare sau sunt diminuate dacă aceştia înregistrează peste 10 absenţe nemotivate.
Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, în luna februarie 2013, la nivelul judeţului s-a înregistrat un număr de 3.837 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, acordată în baza Legii nr. 277/2010. În familiie beneficiare figurează 5.426 de copii care frecventează cursurile şcolare. „În primul semestru al anului şcolar în curs, 420 de copii ai beneficiarilor de alocaţii pentru susţinerea familiei au înregistrat absenţe nemotivate care au dus la diminuarea, chiar suspendarea acestui ajutor de la stat. Aceasta este o situaţie parţială raportată, până la această dată, de către reprezentanţii inspectoratului şcolar judeţean. Astfel, 119 de copii au înregistrat fiecare între 10-19 absenţe nemotivate de la orele de curs, în consecinţă, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost diminuat cu câte 20 la sută pentru fiecare copil, pentru următoarele trei luni. Alţi trei copii au înregistrat câte 20 de absenţe, semestrul trecut, în aceste cazuri alocaţia a fost diminuată cu 50 la sută pentru fiecare copil”, a declarat consilierul juridic din cadrul Agenţiei, Marinela Cipleu.
Potrivit sursei citate, alte câteva zeci de familii au rămas fără ajutoarele de la stat din cauza copiilor chiulangi. Un număr de 118 copii au înregistrat fiecare peste 20 de absenţe, cazuri în care plata alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost suspendată pe întreg semestrul şcolar actual, dar nu mai mult de şase luni.
Pentru familiile cu venit mediu lunar mai mic de 200 de lei, conform Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, cuantumul lunar al alocaţiei este: de 30 de lei pentru familiile cu un copil, de 60 de lei pentru familiile cu doi copii, de 90 de lei pentru familiile cu trei copii şi de 120 de lei pentru familiile cu mai mult de patru copii. Alocaţia este cuprinsă între 25 şi 100 de lei, în funcţie de numărul de copii, pentru familiile cu venitul mediu lunar cuprins între 201 lei şi 370 de lei, iar pentru familiile monoparentale, alocaţia variază între 50 şi 200 de lei în funcţie de numărul de copii.

Flavia Pintea

Alte articole

Leave a Comment