Care este valoarea noilor burse școlare

Valoarea minimă a burselor pe care le vor primi elevii în anul școlar 2020-2021, respectiv a celor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, va fi de 150 de lei, iar, acolo unde există bani, autoritățile locale vor putea majora sumele. Totodată, elevii și studenții vor putea cere și în acest an bani de la stat pentru a-și cumpăra un calculator nou. Măsurile sunt cuprinse în două proiecte de acte normative puse recent în dezbatere publică la Ministerul Educaţiei și Cercetării (MEC).
Un alt proiect aflat în dezbatere publică la MEC de puțină vreme va da posibilitatea elevilor și studenților ca și în acest an să ceară bani de la stat pentru cumpărarea de calculatoare noi și, totodată, stabilește și calendarul programului. Astfel, și în 2020, tinerii din țara noastră cu vârsta de până la 26 de ani, elevi sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat pot primi, în cadrul programului “Euro 200”, un ajutor de stat în vederea cumpărării unui calculator nou. Valoarea ajutorului este echivalentul în lei al sumei de 200 de euro, calculat la cursul de schimb pentru ultima zi a lunii precedente cumpărării calculatorului. După cum stabilește calendarul conținut de proiect, cererile pentru acordarea banilor se pot depune până în data de 17 aprilie 2020, listele beneficiarilor urmând să se publice în 26 mai.
Elevii și studenții care vor depune cereri vor primi bonurile valorice în valoare de 200 de euro în perioada 27 iulie – 14 august 2020, iar între 27 iulie și 12 octombrie vor putea cumpăra calculatoarele.
Beneficiari ai programului vor putea fi tinerii care provin dintr-o familie cu un venit pe membru de familie de până la 250 de lei, iar ajutorul bănesc se va acorda o singură dată în cadrul unei familii, familii fiind considerate, pe lângă cele formate din soț și soție sau soț, soție și copiii lor necăsătoriți, și persoanele necăsătorite care locuiesc împreună cu copiii lor și ai fiecăreia dintre ele. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru cumpărarea cărora se va da sprijinul financiar este procesor Dual Core sau echivalent, frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz, HDD minimum 250 GB, RAM tip DDR3 – minimum 4 GB, unitate DVD, monitor LCD minimum 15″, tastatură, mouse optic, în cazul desktop-urilor, și procesor minimum Dual Core sau echivalent, frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz, RAM tip DDR3 – minimum 4 GB, HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15″, DVD, în cazul laptop-urilor.

M.S.

Alte articole

Leave a Comment