Au ajuns „banii de liceu” în Sălaj

 

Veşti bune pentru aproximativ 860 de liceeni din judeţ. Până la finele acestei săptămâni vor fi distribuite bursele sociale „Bani de liceu”, oferite elevilor ce provin din familii în care venitul brut lunar pe membru de familie nu depăşeşte 150 de lei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, banii au ajuns în judeţ în cursul zilei de marţi, 18 noiembrie, urmând ca, cel mai târziu, la sfârşitul acestei săptămâni, aceştia să ajungă în buzunarele liceenilor.
Mai exact, este vorba despre 858 de elevi, din cadrul celor 23 liceale din judeţ, care fie se află în întreţinerea unor familii în care venitul brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele trei luni anterioare cererii, este mai mic de 150 de lei, fie beneficiază de o măsură de protecţie socială ori sunt aflaţi sub tutelă. Ajutorul, în cuantum de 180 de lei pe lună, se acordă pe perioada cursurilor şcolare, inclusiv pe timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, precum şi pe durata practicii în producţie.
Conform listei afişate pe site-ul ISJ Sălaj, cei mai mulţi beneficiari ai acestui ajutor social sunt elevi ai unităţilor liceale din municipiu, respectiv 215, urmaţi de liceenii din Şimleu Silvaniei, 173 şi cei din Jibou, 120.
Şi în acest an, cei mai mulţi liceeni provin de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băseşti” din Cehu Silvaniei, respectiv 106. Urmează Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” din Şimleu Silvaniei, cu 102 beneficiari, şi Liceul Tehnologic “Octavian Goga” Jibou, cu 79.
Bursa nu este condiţionată de obţinerea unor performanţe şcolare şi se acordă inclusiv pe perioada desfăşurării examenului de bacalaureat sau de diplomă. Singura condiţie impusă este prezenţa la ore. Beneficiarii “Banilor de liceu”, care înregistrează mai mult de 20 de absenţe într-o lună, pierd banii începând cu luna imediat următoare şi nu mai pot fi reprimiţi în program, în acelaşi an.
În anul şcolar precedent, în Sălaj, 1.094 de liceeni, care proveneau din familii cu venituri reduse, au primit, inclusiv pe perioada vacanţelor şi a practicii, câte 180 de lei lunar, însă, pe parcursul anul şcolar, din cauza absenţelor acumulate, circa 138 dintre aceştia au rămas fără bursa socială. “În septembrie 2012 am avut 1.094 de beneficiari ai acestui ajutor financiar, însă în iunie 2013 s-au solicitat credite pentru 956 de liceeni din judeţ. Deja în luna ianuarie 2013 aproximativ 60 de astfel de burse au fost suspendate”, precizau reprezentanţii ISJ Sălaj.

Leave a Comment