Angajaţii din Educaţie declanşează protestele în speranţa unor majorări salariale

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că a decis declanşarea protestelor, primele manifestări urmând să aibă loc miercuri, 21 februarie, între orele 13 – 15, şi joi, 22 februarie, între 10 şi 14, când sunt programate pichetări ale sediul Ministerului Muncii. Sindicaliștii susțin că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu acoperă nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie mai scăzut.
Decizia a fost luată după ce federaţia a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvernul României.
„Atragem atenţia Guvernului că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare în întreaga ţară”, conform sindicaliştilor din educaţiei. FSLI cere Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal – bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit.

De asemenea, solicită renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I, spune ei.
Sindicaliştii cer şi modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. „Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii”, adaugă sindicatele din Educaţie.

Alte articole

One Thought to “Angajaţii din Educaţie declanşează protestele în speranţa unor majorări salariale”

  1. Anonim

    Da, da, pichetați-o pe ministra Tramvaiului (așa citește absolventa de facultate de limbi străine fr. „travail”). Poate v-o mărește, cu mînuța ei. Leafa, la ce vă gîndiți?

Leave a Comment