An şcolar nou, probleme vechi: Sute de copii sălăjeni vor învăţa în şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare ori avize ISU

 

Debutul noului an şcolar a luat prin surprindere autorităţile. Sute de şcolari şi preşcolari din mai multe unităţi de învăţământ din Sălaj învaţă, începând de ieri, 12 septembrie, în şcoli şi grădiniţe în care nu se respectă condiţiile minime de igienă, care nu au avize ISU ori care nu au profesori la catedră.

Situaţia prezentată în urmă cu o lună în cadrul Colegiului Prefectural, privind autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ, a rămas nemodificată până în prima zi de şcoală. Aşa se face că 11 şcoli şi grădiniţe din Sălaj i-au întâmpinat pe copii deşi nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Cheud 2, Grădinița cu Program Normal Buciumi, Grădinița cu Program Normal Lupoaia, Grădinița cu Program Normal nr. 2 Mal, Grădinița cu Program Normal Ceaca, Grădinița cu Program Normal Fîntînele-Rus, Școala Primară nr. 3 Făgetu, Școala Primară nr. 2  Cheud, Școala Primară Doh, Școala Primară Cozla şi Şcoala Gimnazială  nr.1 Buciumi. Asta înseamnă că în aceste instituţii nu există apă potabilă curentă, copiii îşi fac nevoile la WC-uri din fundul curţii ori infrastructura este praf.

Responsabilii pentru acest tablou de ev mediu se scuză invocând lipsa banilor. La Buciumi, de exemplu, acolo unde nici copiii de la grădiniţă, nici cei din şcoala primară nu învaţă în condiţii demne de secolul 21, primarul Ioan-Eugen Lazăr susţine că are pe masă încă din 2012 un proiect ce vizează reabilitarea celor două unităţi de învăţământ. Pentru că încă nu au fost deschise axele de finanţare europeană din perioada de programare 2014-2020, proiectul în cauză a fost pus în aşteptare. “Pentru a putea obţine autorizaţia sanitară, este nevoie să face, investiţii ample, de la fundaţie, la acoperiş, iar de banii ăştia nu dispunem. Vorbim de un milion de euro”, ne-a declarat primarul din Buciumi. În aceste condiţii, adaugă el, singura soluţie o reprezintă fondurile europene. Până atunci, pentru a asigura copiilor condiţii minime pentru desfăşurarea actului şcolar, autorităţile au peticit pe ici, pe colo, ba din bugetul şcolii, ba din cel al Primăriei.

Potrivit oficialilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Porolissum” al judeţului Sălaj, 26 de unităţi de învăţămând nu au autorizaţie de securitate la incendiu eliberată. Doar şapte dintre ele au făcut demersuri pentru obţinerea acestui document.

“De la 1 septembrie, a fost legiferat un ordin al MAI prin care se exclude din legislaţie raportul de expertiză, care presupunea o serie de costuri. Ca urmare a simplificării procedurii de avizare, ne aşteptăm ca şi celelalte clădiri ale unităţilor şcolare să intre în legalitate”, ne-au declarat cu optimism reprezentanţii ISU Sălaj.

Problemele nu se opresc, însă, aici. Datele centralizate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj arată că unele şcoli şi grădiniţe din judeţ se confruntă cu deficit de personal. Situaţia se regăseşte la unele clase de limba romani ori slovacă, unde în lipsă de candidaţi înscrişi la concurs, posturile au rămas neocupate.

Sursa citată a mai arătat că în anul şcolar 2016-2017, 33 de suplinitori fără studii corespunzătoare îşi vor lua locul la catedră.

One Thought to “An şcolar nou, probleme vechi: Sute de copii sălăjeni vor învăţa în şcoli şi grădiniţe fără autorizaţii sanitare ori avize ISU”

  1. ana

    In urma cu 40 de ani , cand era in constructie scoala din fotografie, Buciumul era o comuna infloritoare. Fructele recoltate erau renumite la export, Parcul cu flori , alei pietruite si bancute in centrul satului crea atmosfera unui mic si cochet orasel.Elevi bine instruiti , paraseau satul si erau fruntasi in cele mai bune liceie din Zalau si nu numai, iar cand eram intrebati de unde suntem, raspundeam cu mandrie ,, din Buciumi”. A, da .. scoala din Buciumi, cu profesorii ei renumiti , dedicati

Leave a Comment