Alarmant! Sute de elevi sălăjeni rămân repetenţi

Sute de elevi sălăjeni au rămas repetenţi în anul şcolar precedent, în timp ce alte câteva sute au ales să abandoneze frecventarea cursurilor şcolare. Printre principalele motive, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, se regăsesc: apartenenţa la etnia romă, situaţia materială precară a familiei, plecarea la muncă în străinătate a părinţilor, însă şi dezinteresul pentru educaţie.

Zeci de elevi din clasele primare s-au lăsat de şcoală
Potrivit datelor cuprinse în raportul privind starea învăţământului sălăjean în anul şcolar 2014 – 2015, prezentat de conducerea instituţiei, în cadrul şedinţei cu directorii unităţilor şcolare, din cei 30.448 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar, 271 au abandonat, pe parcursul anului, şcoala. 77 dintre aceştia erau elevi în clasele V-VIII, astfel au renunţat să obţină măcar diploma de opt clase. Alţi 45 de elevi care au renunţat la şcoală au fost de la învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă, 41 de la învăţământul profesional, 40 de la liceu – zi, 30 de la postliceal şi 38 de la învăţământul primar.

La gimnaziu, repetenţi pe capete
Conform aceluiaşi raport, din totalul elevilor care au continuat să frecventeze cursurile, 887 au rămas repetenţi. Cei mai mulţi, respectiv 431 sunt cei din clasele de gimnaziu, urmaţi de cei din învăţământul primar – 171 de repetenţi. Dintre liceeni, 103 nu au mai ţinut pasul cu colegii lor, fiind astfel nevoiţi să repete anul.

Leave a Comment