Adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic, necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniţă

Ministerul Sănătăţii (MS) atrage atenţia că singurele documente necesare la înscrierea copiilor la grădiniţă sau şcoală sunt adeverinţa medicală de la medicul de familie şi avizul epidemiologic, iar analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecţioasă la copil, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, de MS.
„Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au stabilit, anul trecut, printr-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învăţământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale”, se arată în sursa citată. Astfel, Ministerul Sănătăţii precizează că „prezenţa nazala şi/sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă şi nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesită un tratament antibiotic. Testele/analizele medicale pentru grădiniţă nu sunt solicitate în mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adica nu pot fi interpretate aşa încât să dea indicaţii asupra unui pericol real la care sunt expuşi ceilalţi membri ai comunităţii şcolare în care intră respectivul copil. Efectuarea acestor teste/analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecinţele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeşte antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenţi la antibiotice ce pot fi ulterior transmişi mai departe în comunitate”.
Ministerul Sănătăţii mai spune că este important să nu se încurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal.
În judeţul Sălaj sunt 196 de grădiniţe de stat şi patru private, iar numărul preşcolarilor, înregistrat anul școlar anterior în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, a fost de 7.300.

Leave a Comment