Absenţele elevilor, la un click distanţă

Absenţele şcolare se vor raporta lunar pe internet începând cu anul şcolar 2013-2014. Măsura a fost propusă de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în contextul noii strategii de reducere a a abandonului şcolar. Lista cu cei care au absentat va fi publicată pe internet, pe site-ul inspectoratului şcolar, astfel încât să poată vedea raportul.

În prezent, potrivit inspectorului de informatică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Florica Puşcaş, fiecare unitate şcolară raportează lunar situaţia absenţelor, însă nu este dată publicităţii, fiind înregistrată pe un site al Ministerului Educaţiei, la care părinţii elevilor nu au acces. În opinia reprezentantului ISJ Sălaj, publicarea situaţiei absenţelor fiecărui elev va fi importantă, în special, pentru părinţii cu adevărat interesaţi de situaţia copilului lor. În ceea ce îi priveşte pe elevi, inspectorul sălăjean nu crede că îi va speria această raportare. „Am observat că majoritatea absenţelor sut motivate, iar în ceea ce îi priveşte pe elevii care au o înclinaţie spre chiul, poate vederea numelui afişat va avea un alt impact asupra lor, îşi vor pune un semn de întrebare, poate se vor gândi de două ori până să chiulească o dată”, a menţionat Florica Puşcaş.
Peste 300.000 de absenţe, în primul semestru

Elevii sălăjeni au reuşit să adune în primul semestru al anului şcolar în curs peste 300.000 de absenţe, jumătate dintre acestea fiind nemotivate. Cel mai ridicat număr de absenţe a fost înregistrat în cursul lunii octombrie, respectiv peste 126.000 de absenţe.
Potrivit raportului privind starea învăţământului sălăjean pentru primul semestru din anul şcolar 2012-2013, la nivelul unităţilor şcolare din judeţ au fost înregistrate 316.405 absenţe, din care 166.824 nemotivate. Cel mai ridicat număr de absenţe a fost în luna octombrie a anului trecut, când totalul de absenţe per elev a fost de 3,97. Dintre cele 126.029 înregistrate în luna respectivă, 65.086 au fost absenţe nemotivate. De asemenea, un număr ridicat de absenţe a fost înregistrat şi în decembrie, şi anume 67.918, jumătate dintre acestea fiind motivate.
Singura consecinţă a chiulului de la ore este scăderea notei la purtare. Semestrul şcolar trecut câteva sute de elevi au avut nota scăzută la purtarea din cauza numărului mare de absenţe nemotivate. Conform regulamentul de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, la fiecare zece absenţe nemotivate unui elev i se scade cu un punct nota la purtare.

Alte articole

Leave a Comment