Absenteismul dăunează grav veniturilor familiale! Sute de familii sălăjene, sărăcite din cauza odraslelor certate cu şcoala

Absenteismul apasă greu buzunarele familiilor nevoiaşe. Sute de sălăjeni cu venituri reduse au rămas fără ajutoarele acordate de stat, după ce odraslele lor au adunat prea multe absenţe nemotivate la şcoală. Conform legislaţiei în vigoare, alocaţia pentru susţinerea familiei acordată în cazul celor cu venituri reduse se diminuează sau suspendă în raport cu numărul absenţelor nemotivate înregistrate la şcoală de copiii provenind din aceste familii.
Peste 450 de sălăjeni beneficiari de alocaţii pentru susţinerea familiei au rămas fără ajutorul acordat de stat, după ce odrasele provenind din aceste familii au înregistrat zeci de absenţe nemotivate pe parcursul semestrului al doilea din anul şcolar trecut. Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii de alocaţii pentru susţinerea familiei rămân fără drepturi dacă copiii proveniţi din aceste familii nu frecventează cursurile şcolare.
Conform informaţiilor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Inspecţie şi Protecţie Socială Sălaj, cei mai mulţi dintre beneficiari au rămas fără alocaţii, fiind suspendate din cauza numărului mare de absenţe nemotivate înregistrate de copiii provenind din familiile beneficiare. „În raport cu situaţia absenţelor nemotivate înregistrate în semestrul al doilea al anului şcolar 2011-2012 de către cei 5.695 de copii provenind din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, au fost diminuate sau reduse, după caz, aproape 470 de alocaţii. Dintre beneficiarii cel mai afectaţi de absenteismul şcolar se numără familiile odraslelor care au adunat, fiecare, peste 20 de absenţe nemotivate pe parcursul semestrului şcolar. Este vorba de 230 de beneficiari care au fost suspendaţi de la plata acestui ajutor social până la următoarea situaţie privind absenţele nemotivate pentru semestrul şcolar actual, dar nu mai mult de şase luni”, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul instituţiei menţionate anterior, Marinela Cipleu.
De cealaltă parte, 219 de copii au înregistrat fiecare între 10 şi 19 absenţe nemotivate de la ore. În aceste cazuri, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost diminuat, pentru următoarele trei luni, cu câte 20 la sută pentru fiecare copil. De asemenea, 19 copii au înregistrat în semestrul şcolar trecut câte 20 de absenţe fiecare, ceea ce a condus la diminuarea alocaţiei pentru susţinerea familiei cu câte 50 la sută pentru fiecare copil. Pe lângă măsura sistării sau diminuării acestor alocaţii sociale, copiii au fost pedepsiţi prin scăderea notelor la purtare ori, în unele cazuri, chiar prin exmatriculare, în cazul liceenilor.

Mai puţini chiulangii, mai mulţi bani

Numărul alocaţiilor sistate din cauza chiulangiilor este mai redus faţă de cel înregistrat pentru prima parte a anului trecut şcolar. Mai exact, în semestrul precedent al anului şcolar trecut, aproape 690 de elevi sălăjeni au înregistrat absenţe şcolare nemotivate din cauza cărora familiile lor au rămas fără ajutoarele sociale de la stat. Un număr de 298 de alocaţii au fost reduse cu 20 de procente pentru o perioadă de trei luni, 16 au fost reduse cu 50 la sută, iar 373 au fost sistate pentru tot semestrul al doilea.
Legislaţia în vigoare stabileşte şi care sunt condiţiile în care absenţele elevilor pot fi motivate şi astfel acordată, în continuare, alocaţia pentru susţinerea familiei. Şi anume, se consideră că o absenţă este justificată doar dacă elevul se îmbolnăveşte, iar motivul absenţei este explicat printr-un certificat medical cum este scutirea sau adeverinţa. Absenţele sunt motivate şi elevilor care suferă de diferite boli, temporare sau permanente, care împiedică elevul să urmeze orele de educatie fizică. Pentru aceasta, elevii sunt scutiţi de participarea la aceste ore doar pe baza unui certificat medical. În cazul în care intevin evenimente sau situaţii de familie excepţionale, absenţele sunt înregistrate de către învăţător (la ciclul primar) sau diriginte (la gimnaziu şi liceu), ulterior motivate.
Conform Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, pentru familiile cu venit mediu lunar mai mic de 200 de lei, cuantumul lunar al alocaţiei va fi: de 30 de lei pentru familiile cu un copil; de 60 de lei pentru familiile cu doi copii; de 90 de lei pentru familiile cu trei copii şi de 120 de lei pentru familiile cu mai mult de patru copii. Pentru familiile cu venitul mediu lunar cuprins între 201 lei şi 370 de lei, alocaţia este cuprinsă între 25 şi 100 de lei, în funcţie de numărul de copii. Pentru familiile monoparentale, alocaţia va varia între 50 şi 200 de lei în funcţie de numărul de copii.

Leave a Comment