20 de dascăli sălăjeni au renunţat la examenul de definitivat

20 de dascăli sălăjeni au renunţat la susţinerea examenului de definitivare în învăţământ, care s-a desfăşurat joi, 9 iulie, la Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” din Zalău, începând cu ora 10.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, şase dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar ceilalţi 14 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Conform regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie înainte de ieşirea din sala de examen.
Iniţial, s-au înscris 130 de cadre didactice, pentru 27 de specializări. “La acest examen, s-au înscris într-un număr mai mare: educatoarele (25), învăţătorii (25) şi profesorii de limba şi literatura română (16)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Marcel Lucaciu. Durata de redactare a lucrărilor scrise a fost de patru ore. Lucrările cadrelor didactice vor fi corectate în Centre de Evaluare din ţară, urmând ca rezultatele să fie afişate, marţi, 14 iulie
Pentru promovarea examenului de definitivare în învăţământ, candidatul trebuie să obţină cel puţin media 8 la inspecţiile la clasă şi cel puţin nota 8 la proba scrisă. Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specialităţile înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le deţine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda. Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în concordanţă cu programele specifice pentru examen aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, valabile pentru sesiunea respectivă.
Eventualele contestaţii se vor înregistra la centrul de examen în perioada 14 – 15 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie făcute publice în 18 iulie.
Prin promovarea acestui concurs, absolvenţii de studii superioare se pot definitiva pe post după un an de practică la catedră.
Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
În anul precedent, peste 70 la sută dintre cadrele didactice au promovat examenul naţional de definitivare în învăţământ. Testarea s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău şi a fost susţinută de peste 100 de profesori. Deşi, iniţial, s-au înscris 123 de candidaţi, trei dintre aceştia nu s-au mai prezentat la concurs, iar 15 au părăsit sala de examen după o oră de la distribuirea subiectelor. Potrivit regulamentului, candidaţii care nu doresc să li se evalueze lucrarea depun o declaraţie, înainte de ieşirea din sala de examen.

3 Thoughts to “20 de dascăli sălăjeni au renunţat la examenul de definitivat”

 1. Zălăuan

  Decât să iai un 2 sau 3, mai bine îţi pui coada pe spinare !

 2. ff

  asemenea ,,dascali,, nu mai au ce cauta in invatamant !!!! daca nu e in stare sa sustina acest examen de specialitate atunci ce mai vrea ???sa distruga generatii de elevi ???asa ca ei mai sunt multi care lucreaza in invatamant !!!de aceea mergem asa de bine !!!trebuie contract de munca pe o perioada determonata pentru cei care lucreaza in invatamant !!!daca obtin rezultate sa mai stea daca nu sa-si caute alt domeniu !!!!sunt multi profesori titulari intr-o anumita scoala si nu se mai zbat !!!!vremea trece ,banutii vin si rezultate ioc !!!!examen din 5 in 5 ani si apoi sa vedeti rezultate !!!!

 3. Candidat

  La examenul de def, de la Pedagogic, numarul membrilor comisiei judetene era mai mare decat numarul suprveghetorilor.
  O inspectoare sau profesoara, nu stiu ce era, cand intra in sali, chipurile sa constate abateri de la regulament striga pur si simplu la candidati, agitandu-i, netinand cont ca acestia erau cu emotiile inerente, inaintea unui examen.
  Aceasta persoana, nici azi, nu-si da seama ce neregula fundamentala a existat: in cel putin o sala supraveghea profesor de specialitatea la care se dadea examen.

Leave a Comment