Zălăuanca Diana Nedelcu, locul I la Olimpiada Internaţională de Lectură

La Olimpiada Internaţională de Lectură desfăşurată în perioada 1-5 septembrie, la Constanţa, Sălajul a fost reprezentat de două tinere talentate de la Colegiul Naţional “Silvania” Zalău. Este vorba despre Diana Nedelcu, absolventă a clasei a XI-a, pregătită de prof. Ioana Tuduce şi de Cristiana Petre, absolventă de liceu şi recent admisă la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, pregătită de prof. Clara Dan.

Rezultatele celor două sunt deosebite. Astfel, Diana Nedelcu a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în timp ce Cristiana Petre a fost răsplătită cu menţiune. Pentru proaspăta studentă, care, pe parcursul anilor de liceu a obţinut, printre altele premiul I în 2013 şi în 2016 la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, aceasta a fost ultima participare la o competiţie de o asemenea anvergură.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de lectură pentru elevii claselor VII-XII, organizată de Ministerul Educţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, au participat competitori din România, Republica Moldova, Ucraina şi Cipru. Reprezentanţii României au fost membri ai lotului olimpic, selectaţi dintre premianţii etapei naţionale a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română.

Concursul a cuprins două secţiuni: de antrenament (13-15 ani), în cadrul căreia au fost evaluate competenţele de lectură şi de sensibilizare culturală şi de performanţă (15-19 ani), care a presupus evaluarea competenţelor de lectură, media şi de sensibilizare culturală.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, acesta este cel de-al cincilea an consecutiv în care Sălajul nu doar că a avut elevi în lotul României, dar a obţinut şi premii importante la Olimpiada Internaţională de Română. Seria calificărilor şi a premiilor a fost deschisă, în 2012, de către eleva Ioana Pavel (clasa a IX-a, la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, prof. Ioana Tuduce) care obţinea, pe atunci, premiul al III-lea la Olimpiada Internaţională de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, de la Baia Mare. În prezent, Ioana Pavel este studentă, în anul II, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca.

Leave a Comment