Nouţăţi numismatice: Istoria aurului – Coroana reginei Elisabeta a României

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de aur intitulată Istoria aurului – Coroana reginei Elisabeta a României
Monedă Aur
• Valoare nominală: 10 lei;
• Metal: Aur 999/1000;
• Greutate: 1,224 grame;
• Dimensiune: diametru 13.92 mm;
• Margine: zimțată;
• Calitate: proof;
• Tiraj: 500;
Avers: coroana din aur a reginei Elisabeta a României, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2017”, stema României și valoarea nominală „10 LEI”.Revers: portretul lui Grigore Antipa, inscripţia în arc de cerc „GRIGORE ANTIPA” şi anii între care a trăit „1867”, „1944”.
Revers: portretul reginei Elisabeta a României și inscripția în arc de cerc „REGINA ELISABETA A ROMANIEI”.

Coroana Reginei Elisabeta întregeşte conceptul de simplitate şi austeritate al coroanei Regelui Carol I, având la bazã simplitatea volumului şi prezentând o baza circularã cu muchiile marcate prin nervuri. Zona centralã este decoratã cu aplicaţii de flori,frunze şi „perle” de aur prinse cu nituri. Deasupra acesteia se aflã 8 scuturi care au în centru aplicaţii florale cu câte o „perlã” de aur în mijloc. Scuturile alterneazã cu fleuroni surmontaţi de câte o sferã cu „perlã” din aur.
Din spatele fiecãrui scut porneşte câte o razã curbatã care are pe mijloc o nervurã pe care sunt lipite sfere din aur, prinse din loc în loc de raze cu nituri. Razele sunt adunate sub o şaibã distanţatoare cu marginile decorate peste care se aflã o sferã timbratã de o cruce de aur în forma decoraţiei „Trecerea Dunãrii”. Coroana este cãptuşitã în interior cu catifea purpurie. Cele douã coroane au fost sfinţite la Mitropolia din Bucureşti pe 9 mai 1881.
Daniel Mureşan

Leave a Comment