Ziua europeană 112, marcată în 11 februarie

Jandarmii şi pompierii sălăjeni marchează, la data de 11 februarie, ziua numărului unic european de urgenţă 112. Acest număr reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, pe parcursul anului trecut, jandarmii au intervenit la 19 solicitări sesizate prin 112. „Au fost solicitări pentru intervenţia cadrelor unităţii la cazuri de violenţă sau scandal, pentru căutarea unor persoane dispărute sau rătăcite, în cazuri de furturi de articole din magazine ori pentru restabilirea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, jandarmii au mai fost solicitaţi să intervină pentru acordarea ajutorului de urgenţă unor cetăţeni aflaţi în dificultate, pericol sau accidente”, se arată în comunicat.
Totodată, au fost desfăşurate acţiuni în unităţi de învăţământ care au avut ca scop creşterea gradului de informare a elevilor cu privire la necesitatea existenţei acestui sistem şi la situaţiile în care trebuie utilizat.
Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România. Începând din 2008, numărul unic de urgenţă poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă – ambulanţă, poliţie, jandarmerie şi pompieri în orice ţară a Uniunii Europene.
Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă. Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene arată că România se află pe primele locuri în ceea ce priveşte informarea şi educarea populaţiei despre numărul unic european de urgenţă 112.

Alte articole

One Thought to “Ziua europeană 112, marcată în 11 februarie”

  1. ambulanta este mai importanta dar vad ca o lasati pe dinafara !!!!cam rusinos lucru !!!

Leave a Comment