Ziua Armatei Române, marcată la Zalău

Ziua Armatei Române a fost marcată la Zalău printr-o serie de evenimente ce au avut loc vineri, 25 octombrie, la Cimitirul Eroilor din Zalău şi la Cercul Militar Zalău. La evenimente au participat oficialități județene și municipale, reprezentanţi ai Armatei, unităţilor MApN, veterani de război, generali în rezervă, ofiţeri, gradaţi, soldaţi şi civili. Au fost depuse coroane de flori, jerbe și au fost ținute alocuțiuni menite să elogieze eroismul și sacrificiul eroilor români precum și  despre însemnătatea Zilei Armatei Române.

Semnificaţia istorică a zilei de 25 octombrie

În cursul celei de-a doua conflagraţii mondiale, situaţia României a fost deosebit de complexă, evoluţia ei fiind dependentă de raporturile dintre cele două mari puteri totalitare, Germania şi Uniunea Sovietică. În acest context, în vara anului 1940, intergritatea teritorială a fost grav afectată, refacerea ei fiind principala misiune a forţelor militare româneşti în perioada ulterioară. Într-o primă fază, România a luptat, de la 22 iunie 1941, alături de Germania, pentru ca după 23 august 1944 să acţioneze în cadrul Naţiunilor Unite. Obiectivul în această etapă l-a constituit refacerea graniţei de apus, aşa cum o configuraseră, hotărârile adoptate de Conferinţa de pace de la Paris (1919-1920), anularea Dictatului de la Viena din 30 august 1940, prin care circa 43.000 de kilometri pătraţi erau transferaţi Ungariei hortyste de către Germania şi Italia. El a fost materializat la 25 octombrie 1944, când trupele române, în colaborare cu cele sovietice au eliberat oraşele Careii Mari şi Satu Mare, ultimele localităţi din vestul ţării. În amintirea acestei fapte de arme, autorităţile de la Bucureşti, au instituit, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, data de 25 Octombrie ca zi de omagiere a Armatei.

 

One Thought to “Ziua Armatei Române, marcată la Zalău”

  1. Transilvan

    Slab, Augusta, foarte slab! „Într-o primă fază, România a luptat, de la 22 iunie 1941, alături de Germania, pentru ca după 23 august 1944 să acţioneze în cadrul Naţiunilor Unite. „. Romania a facur aceeasi politica pe care a facut-o intotdeauna: si-a tradat aliatii, cand a crezut de cuviinta. Crezi cumva ca vestul a uitat? Nicidecum. De ce crezi ca suntem in continuare la coada vacii? Te provoc sa scrii un articol pe tema asta: imaginea si credibilitatea Romaniei in Europa. Sa vedem ce iese…

Leave a Comment