Ziua Armatei Române, marcată în Sălaj

Ziua Armatei Române a fost marcată vineri, 25 octombrie, prin ceremoniale militare şi religioase, depuneri de jerbe şi flori la monumentele eroilor, precum şi defilarea gărzilor de onoare atât în municipiul Zalău, cât şi în oraşul Şimleu Silvaniei.

Data de 25 octombrie are o încărcătură istorică deosebită pentru români, fiind dedicată eroilor care au luptat pentru independenţa ţării.
Manifestările zilei au debutat la Monumentul Eroilor din cimitirul municipiului, începând cu ora 10, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori. Alături de cadrele militare, au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi ai formaţiunilor politice, printre care prefectul judeţeului Sălaj, Ionel Ciunt, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, viceprimarii municipiului, Daniela Coţa şi Nicolae Fazakas, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate. După depunerea coroanelor, comandantul Garnizoanei Zalău, colonel Emil Gherman a transmis mesajul ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, cu ocazia Zilei Armatei Române, urmat de cel al prefectului judeţului Sălaj, Ionel Ciunt.
„Nu foarte multe ţări au o zi în care sărbătoresc armata lor naţională, dar printre cele puţine se află şi România şi aşa cum bine cunoaşteţi, în fiecare an, la 25 octombrie este Ziua Armatei Române. Este o zi de sărbătoare, în care poporul român îşi cinsteşte oştirea. Cu alte cuvinte, pentru militari este o zi deosebită, dar nu numai pentru ei. Este o zi deosebită pentru întreaga ţară pentru că istoria poporului român şi istoria armatei române nu sunt şi nu au fost niciodată două lucruri paralele, ci, dimpotrivă, două lucruri care au mers mână în mână de-a lungul timpului. Dacă existăm astăzi ca popor, dacă existăm astăzi ca naţiune independentă şi suverană aceasta se datorează aportului extraordinar şi decisiv al armatei noastre, sigur fiind nevoie de cele mai multe ori de sacrificiu suprem pe câmpul de luptă. De aceea socotesc că e bine şi înţelept să facem astăzi un popas în faţa istoriei, să ne reamintim de cei care s-au jertfit pentru idealurile noastre naţionale. Pe de altă parte este şi un bun prilej de a ne arăta recunoştinţa, preţuirea şi încrederea în instituţia militară. 25 octombrie a devenit o zi simbol al independenţei şi al suveranităţii noastre pentru că în această zi a fost eliberat în totalitate pământul naţional, strămoşesc, ocupat temporar în urma Dictatului de la Viena”, a precizat oficialul judeţean.
Evenimentele au continuat în Şimleu Silvaniei, unde începând cu ora 12, atât la Cimitirul Eroilor din localitate cât şi la Monumentul Eroilor din Bădăcin au avut loc depuneri de coroane şi jerbe de flori, urmate de un scurt spectacol susţinut de elevii din Bădăcin. Atât în municipiu, cât şi în Şimleu Silvaniei, manifestările au fost încheiate cu defilarea gărzilor de onoare.
De Ziua Armatei Române se sărbătoreşte victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupaţia horthystă, 25 octombrie 1944. Sărbătorirea Zilei Armatei Române este stipulată în Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Alte articole

4 Thoughts to “Ziua Armatei Române, marcată în Sălaj”

 1. Zălăuan

  Oricâte manifestaţii şi slujbe ar ţine armata, adevărul rămâne unul.
  Ofiţerii care, în decembrie 1989, şi-au trădat şi asasinat, în sfânta zi de Crăciun, comandantul suprem, vor avea onoarea militară pătată până la moarte.
  Ei nu merită mai mult de un scuipat !

 2. Anonim

  INTERPELARE ADRESATA ORGANIZATIEI PSD SALAJ SI SENATORULUI GHEORGHE POP

  Autor: Cetateanul Consternat
  Circumscriptie electorala: Nr. 33 Salaj
  Colegiul electoral: Nr. 2, Zalau-Salaj
  Grup Politic : Niciunul

  Obiectul interpelarii – Pana Cand?

  Stimabililor politicieni,
  Pana cand ii veti permite cetatenei Daniela Elena Fizesan – Chisbora, membru PSD Salaj, sa se ocupe cu răspândirea unor zvonuri malitioase în legatura cu povestile vanatoresti ale senatorului PSD, Gheorghe Pop?

  Cu deosebita consideratie,
  Cetateanul Consternat

 3. Anonim

  Cetatene consternat oricum nu intereseaza pe nimeni fapele vanatoresti ale senatorului.A trecut mult timp de la acel accident nefericit.Poate sa vorbeasca cat vrea.Nu mai fi asa consternat ca nu ai motive.Da ce ai vrea domeata sa o de-a afara din partid sau poate sa o impuste.

 4. anonim

  Mare e gradina ta regio tv nu are nici o noima nimeni nu se uita la ea sunt mediocrii si totusi au impresia ca sunt cineva,realitatea arata ca sunt zero

Leave a Comment