Week-end cu trei zile de sarbatoare: Zilele Zalaului si Festivalul Roman

Week-end cu trei zile de sarbatoare: Zilele Zalaului si Festivalul Roman

Zalauanii sunt invitati la trei zile de sarbatoare, in week-endul care urmeaza fiind programata cea de-a VII-a editie a Festivalului Roman Zalau Porolissum, dar si Zilele Orasului, a declarat primarul municipiului, Radu Capilnasiu.

Astfel, Zilele Zalaului vor fi sarbatorite inca de vineri, cand administratia municipala va organiza, in intervalul orar 17-19, un spectacol sustinut de 243 de copii si tineri de la Palatul Copiilor, dedicat celor mai mici dintre locuitorii orasului. Pentru adulti, incepand cu ora 9 dimineata si pana seara, la ora 20, vor evolua Reuniunea Corala „Camerta Academica Porolisenssis”, Cvartetul Artist, Menestrelii, orcheestra de muzica populara si solistii Liceului de Arta „Ioan Sima” din municipiu.

Sambata, programul Zilelor Zalaului va fi deschis de Fanfara „Promenada” (in fata Primariei Zalau, n.r.), iar apoi va avea loc o sedinta festiva in sala Avram Iancu a administratiei locale, in care se vor acorda premii si distinctii si vor fi serbate cuplurile care implinesc 50 de ani de mariaj. Seara va fi rezervata concertelor de muzica usoara, pe scena din centrul orasului urmand sa fie prezente trupele Like Chocolate, DJ Rihno&Silvia, VH2, concerte urmate de un foc de artificii (23.30, lansare de pe Hotelul Porolissum, n.r.). In cea de-a treia zi a evenimentului, sunt invitati la spectacol iubitorii de folclor. Mai intai, publicul va putea urmari parada portului popular, apoi, dupa un moment in care se vor trage la sorti castigatorii campaniei de colectare a deseurilor electrice, electronice si electrocasnice ROREC, vor urma o serie de artisti si ansambluri de muzica si dansuri populare: Ansamblul „Socacitele”, din Mesesenii de Jos, Formatia de dansuri maghiare „Terbete” a Casei Municipale de Cultura, Ansamblul Folcloric de Copii si Tineret „Columna”, Ansamblul Artistic „Porolissum” si solistii vocali Vlad Blaga, Vicentiu Pop, Alexandra Iacob, Razvan Mesesan, Ioana Lazar, Paul Morar, Daniela Stoica, Alex si Alexandra Chira, Vladuta Lupau (toti copii, n.r.), Marius Pacurar, Aurora Moga Popovici, Rodica Pop Seling, Vasile Coca, Ileana Domuta Mastan, Leontin Ciucur, Valeria si Traian Ilea, Petrica si Maria Orza, Mariana Anghel, Florica Tomoioaga si Cosmin Marta.

Festivalul Roman – marca inregistrata

Pentru Festivalul Roman – care va avea loc sambata, organizatorii au pregatit ceva inedit: in premiera, la Zalau va avea loc o nunta romana cat se poate de reala, protagonistii fiind doi tineri care se vor casatori cu adevarat in cadrul unei ceremonii oficiate de Radu Capilnasiu. Pe langa aceasta, sambata va avea loc o defilare a unui alai de nunta, pe traseul: Primaria Municipiului Zalau – Bulevardul Mihai Viteazul – Strada 9 Mai (prin fata Scenei) – prin spatele Institutiei Prefectului Salaj – strada Unirii – curtea Colegiului National „Silvania” – Gradina colegiului respectiv. In aceasta ultima locatie se vor desfasura dansuri antice cu Nimfele Dacice, spectacolul „Viespe si Balaur”, cu Luptatorii de la Porolissum si Trupa Cohors a III-a campestris a Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, demonstratii de lupta cu Savaria Legio Egyesulet Szombathely, o Scoala de gladiatori cu „Virtus Antiqua”, un concurs pentru micii arheologi (se vor putea inscrie copiii cu varsta de pana la 10 ani; inscrierea se va face la fata locului, n.r.) si o parada a costumelor istorice, pe traseul: Primaria Municipiului Zalau – Bulevardul Mihai Viteazul – Zahana – (intoarcere) – Bulevardul Mihai Viteazul – Primarie.

Indragostitii, indiferent de varsta, se vor putea casatori in stil roman, pe tot parcursul zilei, in Gradina CNS.

Un aspect care merita retinut este faptul ca Festivalul Roman este de acum inainte „marca inregistrata”, autoritatile locale obtinand finantare europeana pentru promovarea evenimentului. Astfel, unul din brandurile Zalaului va fi sarbatoarea romana pe care salajenii si nu numai s-au obisnuit sa o regaseasca anual in calendarul evenimentelor de la Zalau.

Costuri de peste 200.000 de lei

Pentru manifestarile din acest an, autoritatile municipale au investit peste 200.000 de lei, bani asigurati in cea mai mare parte din sponsorizari, contributia din bugetul local insemnand fondurile obtinute din incheierea spatiilor catre comerciantii care vor fi prezenti la eveniment. „Am incercat, cu costuri minime, sa ne adresam unei plaje cat mai largi de audienta si am pregatit momente de interes atat pentru copiii de 3 ani, cat si pentru pensionari”, a declarat viceprimarul Zalaului, Dana Cota.

Trafic restrictionat

Pentru buna derulare a manifestarilor, circulatia rutiera va fi restrictionata pe anumite artere din oras. Astfel, incepand de vineri, ora 8, masinile nu vor mai avea acces pe strada 9 Mai – tronsonul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, iar incepand cu ora 12, va fi inchisa circulatia si pe bulevardul Mihai Viteazul, pe tronsonul Silvania – Perla. Administratia ia in calcul si inchiderea traficului pe strada Unirii, dat fiind ca artificiile care ii vor delecta pe participanti vor fi lansate de pe Hotelul Porolissum. Daca va fi adoptata o asemenea decizie, masinile vor putea tranzita centrul prin spatele Prefecturii Salaj – fosta Piata Agroalimentara – strada 22 Decembrie 1989.

Alte articole

Leave a Comment