Vulpile din Sălaj, vaccinate antirabic din avion

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a demarat începând din această lună o nouă acțiune de combatere a rabiei la vulpi. Potrivit reprezentanților instituției, într-o primă fază vaccinarea se realizează prin distribuție aeriană a momelilor antirabice. Acțiunea se desfășoară la nivel național în toate județele țării în cadrul „campaniei de vaccinare antirabică în mediul silvatic” de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Vulpea roșcată – ținta momelilor

Potrivit ANSVSA, având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României de vulpea roşcată (Vulpes vulpes), singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic – specia ţintă fiind vulpea. Situaţia epidemiologică existentă în Ucraina şi în Republica Moldova determină un risc major de apariţie a rabiei în ţara noastră. Astfel, măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive (mamiferele). În acest sens, ANSVSA implementează anual, vaccinarea carnasierelor domestice și sălbatice (vulpea).
Vaccinarea carnasierelor domestice se realizează în campanie, octombrie – decembrie, iar în mediul silvatic se efectuează vaccinarea cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna.

25 de momeli pe kilometrul pătrat

Vaccinarea mediului silvatic din campania de toamnă a început în 4 noiembrie și se va realiza până la finalul lunii. „Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Se are în evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților”, au precizat reprezentanții ANSVSA. Anterior distribuției momelilor vaccinale, populația a fost informată prin afișe informative (la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare teritoriale, direcțiilor de sănătate publică, școli, spitale, locuri publice și trasee turistice) cu privire la modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, dar și modul în care trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale. Pe toată perioada derulării campaniei de vaccinare, echipe ale ANSVSA vor efectua acţiuni de monitorizare în teren, în vederea desfăşurării corecte a vaccinării. Reprezentanții ANSVSA atrag atenția că rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate.

2 Thoughts to “Vulpile din Sălaj, vaccinate antirabic din avion”

  1. […] Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj a demarat începând din această lună o nouă acțiune de combatere a rabiei la vulpi. Potrivit reprezentanților instituției, într-o primă fază vaccinarea se realizează prin distribuție aeriană a momelilor antirabice. Acțiunea se desfășoară la nivel național în toate județele țării în cadrul „campaniei de vaccinare antirabică în mediul silvatic” de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Vulpea roșcată – ținta momelilor Potrivit ANSVSA, având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României de… Citeste mai mult […]

  2. Aoleu

    Cum sa fi vaccinat din aer? Poate ceva coviț pt oameni eventual ,valul 7,8??

Leave a Comment