Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în Sălaj

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat miercuri, 1 august, în județul Sălaj, la un porc mistreţ în vârsta de trei luni, de pe fondul de vânătoare 22 Panic, la aproximativ 13 km de primul focar descoperit zilele trecute. În urma confirmării boli de către Institutul de Diagnostic şi Sănatate Animală, serviciile veterinare  din cadrul DSVSA Sălaj au actualizat Planul de măsuri privind combaterea Pestei Porcine Africane stabilit în focarul anterior, urmând ca, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj să fie aprobat planul privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în Fondul de Vânătoare 22 Panic, comuna Hereclean, judeţul Sălaj, precum şi stabilirea zonelor de restricţii.

Pentru fondurile de vânătoare din județ au fost stabilite o serie de măsuri: suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motiv a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

DSVSA Sălaj face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Potrivit ANSVSA, numărul focarelor de pestă porcină la nivel național este de peste 500.

Alte articole

3 Thoughts to “Un nou focar de pestă porcină a fost descoperit în Sălaj”

 1. Anonim

  incredibil cata.minciuna si cata mizerie mai poate indura poprul asta. cine mai crede toate astea cand planul e clar ca lumina zilei??? Intr o zi inclusiv autoritatilende acum vor plati pt aceasta complicitate la lichidarea definitiva a micilor fermieri. E mai buna congelatura americanilor, din rezervele anilor 70, nu? Gunoaielor!

 2. Anonim

  Curios cum peste tot se descopera, numai ferma lui dragnea e bine merci

  1. Anonim

   porcii pesedisti sunt imuni la pesta. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu,poate da boala in patronii lor.

Leave a Comment