Trei evenimente rutiere în care au fost implicați pietoni

Trei persoane au fost rănite, vineri, în accidente rutiere petrecute pe şoselele din Sălaj. În două cazuri, victimele au fost copii cu vârste cuprinse între 8 şi 10 ani.
Primul eveniment rutier s-a produs vineri, 23 septembrie a.c., în jurul orei 8:00, pe strada Moigradului, din Zalău. Un copil de opt ani, din municipiu, a fost acroşat de o autoutilitară, condusă de un zălăuan de 31 ani. Minorul traversa strada prin loc nepermis şi fără să se asigure. După-amiază, un adolescent de 19 ani, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, a accidentat o femeie de 48 de ani, din localitate, care s-a angajat în traversarea străzii fără să se asigure. În aceeaşi zi, la ora 17.45, o femeie de 39 ani, în timp ce conducea autoturismul prin localitatea Surduc, la intersecţia Drumului Naţional 1H cu Drumul Comunal Tihău, a acroşat cu partea dreaptă faţă un copil de 10 ani, din Gîrbou, care traversa drumul în fugă, prin loc nepermis şi fără să se asigure. Din fericire, în toate cazurile, pietonii au suferit leziuni uşoare. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Poliția solicită atenție și prudență din partea pietonilor

Orice persoană, indiferent de vârsta, sex sau profesie, care se deplasează pe jos, pe un drum public, este pieton și are în mod automat responsabilități atât pentru propria viață și integritate corporală, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Pietonii constituie cea mai numeroasă categorie de participanţi la traficul rutier. Nu sunt rare situaţiile în care pietonii, din diferite motive, folosesc în deplasările lor, drumurile publice situate în afara oraşelor sau satelor. Şoseaua nu este prevăzută cu trotuare, de cele mai multe ori. Poliția rutieră sălăjeană recomandă utilizarea trotuarelor aflate de o parte şi de alta a părţii carosabile, pietonii fiind sfătuiţi să circule pe partea stângă a carosabilului în sensul de mers, şi cât mai aproape de marginea acestuia, atunci când lipsesc trotuarele, potecile şi acostamentul. Totodată, pietonii care circulă pe timp de noapte, sunt sfătuiţi să poarte haine în culori deschise, sau să aibă accesorii vestimentare din material reflectorizant, ori să folosească în timpul deplasării lanterne sau felinare funcționale.
De asemenea, acolo unde sunt treceri pentru pietoni, aceștia sunt sfătuiţi să traverseze exclusiv pe trecere, chiar și așa, numai după o temeinică asigurare.

Leave a Comment