Tatăl violator din Ciula va sta doar patru ani după gratii

Magistraţii Tribunalului Sălaj s-au dovedit indulgenţi cu Ionel Chiş, bărbatul de 51 de ani din localitatea Ciula, comuna Letca, trimis în judecată pentru că şi-a violat copila în vârstă de 12 ani, condamnându-l la doar patru ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată în condiţiile schimbării încadrării juridice a infracţiunii şi aplicarea legii penale mai favorabile. Astfel, în Noul Cod Penal, violul se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani, iar dacă victima este rudă directă cu violatorul şi nu a împlinit 16 ani, pedeapsa este cuprinsă între cinci şi 12 ani de închisoare. În vechiul Cod Penal pedeapsa maximă era de 25 de ani dacă victima violului nu a împlinit 15 ani.
De asemenea, instanţa l-a obligat pe inculpat să plătească daune morale în valoare de 20.000 de lei către partea vătămată, aflată în prezent în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Decizia judecătorilor poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Reamintim că la începutul acestui an, Ionel Chiş, tată a trei copii, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzat că şi-a abuzat sexual fetiţa. Cumplita fapta a ieşit la iveală după ce un consătean i-a sesizat pe oamenii legii cu privire la faptul că trei copii din Ciula au fost bătuţi de tatăl lor şi că stau neîngrijiţi pe stradă. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au descoperit că bărbatul şi-a abuzat copila în vârstă de 12 ani, examenul medico-legal evidenţiind că că deflorarea era mai veche.
Atât copila, cât şi fraţii ei – o fetiţă de trei ani şi un băieţel de opt ani – au fost preluaţi în regim de urgenţă în sistemul de asistenţă socială, în condiţiile în care pentru cei doi părinţi, copiii nu reprezentau nimic altceva decât o sursă de încasare a alocaţiei.
Sătenii susţin că micuţii trăiau într-o sărăcie lucie şi că se hrăneau din mila vecinilor. Fetiţa ar fi povestit celor care au găsit-o pe jumătate îngheţată pe stradă că a dormit peste noapte într-un şopron, după ce tatăl i-a dat o bătaie zdravănă şi a alungat-o din casă. Sătulă de chinurile la care era supusă, copila s-a referit şi la abuzurile sexuale, precizând că inculpatul ameninţa că îi aruncă sora mai mică în foc dacă nu îl ajuta să-şi satisfacă poftele animalice.
Potrivit oficialilor DGASPC Sălaj, fata abuzată prezintă un retard uşor şi prezintă tulburări de limbaj. Familia copilei este una extrem de săracă, în timp ce tatăl, beneficiar al ajutorului social, este agresiv şi alcoolic.

One Thought to “Tatăl violator din Ciula va sta doar patru ani după gratii”

  1. anonim

    Stimabila Andreea, din articol rezulta ca magistratii au incalcat prevederile legii penale, ( nu au fost doar… indulgenti !), aplicand o pedeapsa sub minimul prevazut de noul cod penal care la art.218, alin.3, lit.c, prevede inchisoarea de la 5 la 12 ani! Vechiul cod prevedea pentru acest caz, inchisoarea de la 10 la 25 de ani!

Leave a Comment