Sute de maşini eliminate din trafic la verificarea RAR

În urma acţiunilor de control în trafic desfăşurate în judeţul Sălaj, în primele şase luni ale anului, inspectorii Registrului Auto Român au verificat 1.439 de vehicule şi au constatat că 61 dintre acestea prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare și la direcție.
Potrivit unui comunicat de presă al RAR, aproape un sfert dintre vehiculele verificate tehnic au fost respinse, fiind considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere. Printre problemele constatate se numără proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate. Pentru o parte din maşinile cu problemă, poliţiştii rutieri au dispus reţinerea certificatului de înmatriculare. „Documentul poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român”, se arată în comunicatul amintit.
Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 33,98 la sută au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de documente, iar 2,57 la sută au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false). În urma testărilor efectuate, pentru 8,07 la sută dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depășiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.
În urma controalelor mixte desfășurate în județul Sălaj de către RAR și Poliția Rutieră, în prima jumătate a anului, an au fost aplicate 239 sancțiuni, a fost reținute 14 permise de conducere și 214 de certificate de înmatriculare.
La nivel naţional, controalele inspectorilor Registrului au scos la iveală că din totalul celor 35.468 de vehicule verificate, aproape jumătate prezentau cel puţin o neconformitate tehnică. Mai mult decât atât, 1.758 (aproape 5 la sută) prezentau pericol iminent de accidente, din cauza gravelor defecţiuni la sistemele de frânare și direcție, la punți și fuzete.
Din punct de vedere al siguranței rutiere însă, procentajul de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21 la sută.
Directorul general al RAR, George-Adrian Dincă, susţine că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Alte articole

One Thought to “Sute de maşini eliminate din trafic la verificarea RAR”

  1. Anonim

    pe cei din Salaj cand ii vedem si noi odata in traffic? cum ar fi sa se posteze doar la intersectia dintre M Eminescu si BP Hasdeu !

Leave a Comment