Site-ul Fiscului este blocat, dar somațiile curg gârlă

Persoanele care vor să afle cât au de plată la Fisc nu pot afla aceste informații, în condițiile în care, de câteva zile, situl Fiscului este blocat. Și nu ar fi pentru prima dată când se antâmplă acest lucru.

În condițiile date, contribuabilii nu au acces la somațiile emise de Fisc, la deciziile acestora. Cu toate acestea somațiile îndreptate împotriva lor curg gârlă.

Site-ul Fiscului este inaccesibil de mai bine de o săptămână. Miercuri după-amiază, pe prima pagină a site-ului, era afişat un mesaj care arată că se fac lucrări de mentenanţă. Aceasta este informația oficială. În realitate însă, nu este vorba de mentenanță, ci de o defecțiune. Doar așa se explică faptul că ANAF nu a dat niciun comunicat de presă în care să anunțe aceste operații de „mentenanță”.

Cu toate acestea, se menţionează faptul că procesele de depunere și prelucrare a declarațiilor fiscale se derulează în parametri normali. Recent, instituţia a anunţat, printr-un comunicat, că sunt înlocuite o serie de echipamente uzate din sistemul IT.

Un raport recent al Curţii de Conturi arată că acesta este într-o situaţie critică. Diminuarea investiţiilor a afectat infrastructura informatică, care este neperformantă. Asta deşi instituţia are şi un contract de modernizare încheiat cu Banca Mondială. ANAF a împrumutat 91 de milioane de dolari pentru a-şi moderniza sistemul IT, dar surse din cadrul instituției fac cunoscut că 23 la sută din bani au fost deja cheltuiţi pe consultanţă.

Alte articole

Leave a Comment