Simpozion pe tema istoricului Jandarmeriei Sălăjene

Sala de videoconferinţe a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, a găzduit vineri, 7 aprilie, simpozionul pe tema istoricului Jandarmeriei Sălăjene, activitate prilejuită de aniversarea a 167 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române şi a 98 de ani de la înfiinţarea „Companiei de Jandarmi Sălaj” în  7 aprilie 1919.

La acest eveniment deosebit pentru jandarmii sălăjenii au participat ca invitaţi, dr. Dănuţ Pop, reprezentant al Serviciului Judeţean al Arhivelor Sălaj, Sabou Mihaela, consilier superior în cadrul aceluiaşi serviciu, ofiţeri şi subofiţeri din cadrul inspectoratului. Principalele repere istorice:

-În 1 aprilie 1929 se aprobă Legea pentru Organizarea Jandarmeriei Rurale, ceea ce duce la schimbarea denumirii Companiei de Jandarmi Rurali Sălaj cu reşedinţa la Zalău, care cuprindea în structura organizatorică 10 secţii în subordinea cărora se aflau 52 posturi de jandarmi rurali.

-În urma evenimentelor de la 30 august 1940, teritoriul judeţului Sălaj a fost vremelnic ocupat de către Ungaria hortystă, perioadă în care Legiunea de Jandarmi Sălaj a fost dislocată la Deva.

-După trecerea frontului, Legiunea de Jandarmi Sălaj revine cu aceeaşi structură, având în compunere 10 secţii cu 50 posturi de jandarmi. Această structură se menţine până în anul 1949 când, instituţia Jandarmeriei, a fost desfiinţată.

-După evenimentele din Decembrie 1989 Jandarmeria Româna este reînfiinţată, iar în luna iulie 1990 ia fiinţă Detaşamentul de Jandarmi Sălaj, cu reşedinţa la Zalău.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 582 din 1 iulie 1994 ia fiinţă Batalionul de Jandarmi Sălaj, subordonat Brigăzii de Jandarmi Cluj, având zona de competenţă judeţul Sălaj.

-Prin Decretul Prezidenţial nr. 525, la 25 octombrie 1997, Batalionului de Jandarmi Sălaj i-a fost înmânat Drapelul de Luptă, simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei militare.

Odată cu punerea în aplicare a Legii 116/1998, unitatea ia denumirea de Comandamentul de Jandarmi Judeţean Sălaj, subordonat Comandamentului de Jandarmi Teritorial “Someşul” Cluj.

-Începând cu 15.03.2005, odată cu intrarea în vigoare a Legii 550/2004 privind Organizarea şi Funcţionarea Jandarmeriei Române, unitatea de jandarmi a primit o nouă identitate, aceasta numindu-se Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj, zona de competenţă a unităţii, respectiv judeţul Sălaj, având o suprafaţă de 3850 kmp, populaţia judeţului fiind de aproximativ 250.000 de locuitori. Datele ne-au fost oferite de Jandarmeria Sălaj prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Marius Mesaroş.

 

 

 

Leave a Comment