Simion Bărnuțiu, comemorat la Bocșa și Sânmihaiu Almașului

Împlinirea a 158 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu a fost marcată sâmbătă, 28 mai, în Bocșa, satul natal al ideologului Revoluției pașoptiste. A avut loc o slujbă de pomenire, iar ceremonialul religios a fost urmat de depuneri de coroane la bustul cărturarului sălăjean, din fața Bisericii-mausoleu. Activitățile de comemorare au continuat astăzi la Sânmihaiu Almașului.

La acțiunea organizată de către Consiliul Județean Sălaj în localitatea Bocșa au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, preoți, cadre militare, elevi și profesori. Astăzi, la Sânmihaiu Almașului, programul a cuprins o slujbă religioasă, un colocviu comemorativ, dar și o slujbă religioasă și depuneri de coroane la monumentul de la Gorgana, locul unde Simion Bărnuțiu s-a stins pe data de 28 mai 1864. La ora 14 a fost programată primirea Ștafetei „Invictus”.

Ștafetă comemorativă

În memoria lui Simion Bărnuțiu, voluntari Invictus și elevi de la șase școli sălăjene  au participat la Ștafeta Invictus pe traseul dintre Bocșa, localitatea în care s-a născut Simion Bărnuțiu, și Monumentul de la Gorgana, locul unde a murit revoluționarul pașoptist. Startul celei de-a doua zile a ștafetei a fost dat la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, cu un moment festiv desfășurat în curtea instituției de învățământ, la care au luat parte reprezentanți ai Consiliului Județean Sălaj, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, voluntari Invictus, elevi și cadre didactice. Ștafeta a fost purtată de echipa formată din reprezentantul Invictus, Daniel Magdaș, și patru elevi ai Școlii „Simion Bărnuțiu”, până la Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău, de unde a fost preluată de un alt echipaj de tineri alergători, în frunte cu atleta Paula Todoran, pentru a fi dusă mai departe, peste Meseș, până la Românași. Sâmbătă, 28 mai, voluntarii au alergat până în vârful Dealului Gorgana, iar astăzi, elevii participanți la această acțiune omagială au parcurs împreună ultimele sute de metri ale ștafetei, până la Monumentul de la Gorgana.

5 Thoughts to “Simion Bărnuțiu, comemorat la Bocșa și Sânmihaiu Almașului”

  1. […] Împlinirea a 158 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu a fost marcată sâmbătă, 28 mai, în Bocșa, satul natal al ideologului Revoluției pașoptiste. A avut loc o slujbă de pomenire, iar ceremonialul religios a fost urmat de depuneri de coroane la bustul cărturarului sălăjean, din fața Bisericii-mausoleu. Activitățile de comemorare au continuat astăzi la Sânmihaiu Almașului. La acțiunea organizată de către Consiliul Județean Sălaj în localitatea Bocșa au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, preoți, cadre militare, elevi și… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Până nu a venit ITS în Sălaj, nimeni nu s-a gândit, o sută de ani, să facă un monument la Gorgana !

  3. […] Împlinirea a 158 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu a fost marcată sâmbătă, 28 mai, în Bocșa, satul natal al ideologului Revoluției pașoptiste. A avut loc o slujbă de pomenire, iar ceremonialul religios a fost urmat de depuneri de coroane la bustul cărturarului sălăjean, din fața Bisericii-mausoleu. Activitățile de comemorare au continuat astăzi la Sânmihaiu Almașului. La acțiunea organizată de către Consiliul Județean Sălaj în localitatea Bocșa au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului Școlar Județean Sălaj,  » Mai multe detalii […]

  4. Anonim

    Am crezut ca se face (malaisu) cei din regiune știu ce este .

Leave a Comment