Sentință în “dosarul păcănelelor” pentru afaceristul  Stelian Danco

Acordul de recunoaștere a faptelor, acord admis de magistrați în dosarul privind măsluirea automatelor tip păcănele i-au adus liderului grupării infracționale Stelian Danco, o pedeapsă mai blândă. Astfel, Tribunalul Sălaj l-a condamnat pe omul de afaceri din Zalău la  4 luni de închisoare, instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată – 2.206 acte materiale – 1 an şi patru luni de închisoare, instigare la infracţiunea de alterare a integrităţii datelor informatice în formă continuată – 8 luni de închisoare, spălare de bani – 2 ani de închisoare, şi evaziune fiscală în formă continuată – 8 luni închisoare. Contopind toate aceste pedepse, judecătorii i-au aplicat pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, la care au adăugat un spor de 12 luni de închisoare. În final, Stelian Danco a fost condamnat la 3 ani de închisoare din care s-au scăzut cele cinci luni în care acesta s-a aflat în stare de arest preventiv şi arest la domiciliu. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Sălaj pe un termen de supraveghere de 4 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Stelian Danco a fost obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Sălaj sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Biserica Ortodoxă „Sf. Ştefan” din Zalău sau Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Zalău. Tribunalul Sălaj a mai dispus confiscarea extinsă de la inculpat a peste 200.000 de lei, menţinând, în parte, măsura sechestrului asigurator dispusă de DIICOT Sălaj asupra sumei de 134.130 euro ridicată de la omul de afaceri, până la concurenţa sumei de 330.000 lei, în vederea executării măsurii confiscării extinse şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare către stat. Au fost confiscate şi 148 de aparate de jocuri de noroc pe care Stelian Danco le-ar fi folosit la comiterea de infracţiuni informatice. Inculpatul a fost obligat, totodată, să plătească 120.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Soluţia instanţei poate fi atacată apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cazu, fără precedent în Sălaj, a fost descoperit în 2015, atunci când, în urma a zeci de percheziţii domiciliare în judeţele Sălaj şi Maramureş, grupul infracţional a fost destructurat. Anchetatorii au  găsit şi ridicat atunci 26,5  de kilograme de aur, 2,3 milioane de lei, 291.545 de euro, aproximativ 3.600 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau 129.080 euro și 175.799 de lei. Opt persoane au fost reţinute şi arestate preventive ulterior.

O parte a grupării a accesat fără drept cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor din Sălaj și Maramureș, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot – machine – păcănele) instalate în aceste locaţii, prin folosirea de “chei” speciale care permit modificarea paginii principale în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calculează algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mecanic. Prin folosirea acestui procedeu, respectiv prin modificarea înregistrărilor electronice de pe pagina principală a aparatelor de jocuri de noroc, membri grupării şi-au însuşit sume importante de bani, constând în aceea că aparatele de jocuri de noroc nu mai eliberau sumele de bani clienţilor, conform algoritmului softului original, ci membrilor grupului infracţional, sume care erau apoi scoase din evidenţa contabilă prin modificarea paginii electronice şi implicit, a contorului mecanic care evidenţiază sumele de bani intrate şi ieşite din aparat. Aceste operaţiuni se realizau de regulă la sfârşitul fiecărei luni, ocazie cu care se stabileau datele ce urmează a fi înregistrate în evidenţa contabilă în concordanţă cu strategiile evazioniste urmărite, precum şi cu necesităţile de ascundere şi mascare a operaţiunilor de falsificare prin reflectarea parţială a câştigurilor băneşti încasate.

Leave a Comment