Sentinţă definitivă: discriminare la Primăria Pericei

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, în urmă cu câteva zile, recursul făcut de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Cluj, prin care instituţia este obligată să-i plătească şimleuanului Florian-Sorinel Mocan 1.000 de lei, reprezentând daune morale. De asemenea, instanţa supremă a obligat CNCD să suporte şi cheltuielile de judecată, în valoare de 547 de lei.
Secretar al comunei Carastelec, Florian Mocan şi-a încercat norocul, în aprilie 2011, la concursul organizat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), pentru ocuparea postului de secretar al Primăriei Pericei. Ajuns la Bucureşti, unde trebuia să susţină concursul, şimleuanul a constatat că este pus în faţa unui test de limbă maghiară, situaţia la care nu se aştepta, întrucât niciun act normativ nu stabileşte că secretarul unei comune trebuie să cunoască această limbă.
Considerându-se discriminat, funcţionarul şi-a căutat dreptatea în instanţă. Astfel, a contestat condiţia restrictivă la CNCD, care i-a respins contestaţia, stabilind printr-o rezoluţie că sălăjeanul nu a fost discriminat. Acesta a mers, însă, mai departe, contestând în instanţă decizia Consiliului şi obţinând câştig de cauză atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi în 25 septembrie, la recursul de la Bucureşti.
Boncidai Csaba, primarul din Pericei, ne-a declarat că nu a aflat încă despre o astfel de decizie, dar că „dacă aşa a stabilit instanţa, plecăm capul”. Edilul a mai spus că postul de secretar al comunei este vacant de la începutul anului şi că a trimis deja la ANFP documentaţia necesară în vederea organizării, cât mai repede, a unui nou concurs pe post.
Florian Mocan a contestat şi rezultatul concursului pentru postul de secretar în Pericei, prima instanţă, respectiv Curtea de Apel Cluj, dându-i câştig de cauză. Magistraţii au dispus anularea concursului şi i-au obligat pe ANFP şi Primăria Pericei să-i achite bărbatului despăgubiri morale în valoare de 5.000 de euro, dar şi să suporte cheltuieli de judecată în sumă de 204 lei. Cele două instituţii au făcut recurs, care va fi judecat anul viitor de către Înalta Curte.

Alte articole

6 Thoughts to “Sentinţă definitivă: discriminare la Primăria Pericei”

 1. sebi stănescu

  Un gunoi înbogățit pe spatele statului român prin fraudă și înșelătorii.DNA ar trebui să se autosesizeze în legătură cu afacerile primarului derulate în cârdășie cu patronul sc Daci srl.Să vedeți ce lucruri interesante sunt acolo…

 2. Anonim

  Si doamna Mate bine merci a ajuns;prin transfer de la Pericei, secretar de comuna la Salatig.Ea nu a obtinut in urma examenului ilegal postul?

 3. mistretul

  atentie ANFP , la concursurile astea de secretar, unii dintre concurenti merg la Bucuresti in aceiasi masina cu comisia de concurs. Cred ca nu le dau si subiectele de concurs

 4. Anonim

  poate ar fi interesant ca cei din aceea primarie sa dea un test de limba romana !!
  daca nu-l trec sa plece dracului din tara !!

 5. […] Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, în urmă cu câteva zile, recursul făcut de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) împotriva sentinţei civile a Curţii de Apel Cluj, prin care instituţia este obligată să-i plătească şimleuanului Florian-Sorinel Mocan 1.000 de lei, reprezentând daune morale. De asemenea, instanţa supremă a obligat CNCD să suporte şi cheltuielile de judecată, în valoare de 547 de lei, scrie magazinsalagean.ro. […]

Leave a Comment