Seară Culturală la Colegiul API, dedicată Zilei Naţionale a României

Sala festivă a Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” (API) din municipiul Zalău a găzduit joi, 27 noiembrie, un eveniment cultural deosebit – „Seară Culturală Românească”, dedicat Zilei Naţionale a României. Iniţiativa organizării unei astfel de manifestări cultural-istorice aparţine Colegiului Tehnic API şi Asociaţiei „API Lyceum” Zalău în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Protopopiatul Ortodox Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă şi Asociaţia Colecţionarilor din Sălaj.

„Seara Culturală Românească” a debutat cu o şezătoare tradiţională, în cadrul căreia elevii şi dascălii unităţii de învăţământ au făcut „paşi peste timp”, au depănat amintiri, au spus poveşti, au evocat momente istorice, au cântat, au descoperit şi redescoperit mâncăruri tradiţionale şi s-au bucurat alături de zeci de spectatori şi de gazdele: badea Vasile de pe Vale şi Măria lu’ Vasile de pe Vale. Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe: Ştefan Lucaciu – protopopul ortodox al Zalăului, Mircea Groza – maestru culinar, Marin Pop – istoric, muzeografii Olimpia Mureşan şi Marcela Băbănaş şi tenorul Sergiu Chirilă care, alături de protagoniştii şezătorii, elevi şi profesori de la Colegiul API Zalău, au reuşit, graţie profesiei, să puncteze tradiţia satului românesc.
Astfel, pe scena sălii festive, mai exact în casa lu’ badea Vasile şi a Măriei de pe Vale, decorată cu obiecte tradiţionale ce aparţin cunoscutului rapsod popular Graţiana Pop din Ciumărna s-a adunat un grup de colindători, feciori şi fete din sat, care alături de invitaţii amintiţi au reuşit renască cu adevărat obiceiurile satului românesc, specifice Zilei Naţionale şi a Sărbătorilor de iarnă. Cei prezenţi au avut parte şi de o microexpoziţie filatelică realizată de Daniel Mureşan, un pasionat colecţionar zălăuan, membru fondator al Asociaţiei Colecţionarilor din Sălaj.
Evenimentul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, iar ca „răsplată” cei prezenţi au putut degusta produse preparate de maestrul bucătar, Mircea Groza, după reţete tradiţionale.

Leave a Comment