Şase dosare de crimă, pe masa procurorilor sălăjeni

O situaţie alarmantă tulbură liniştea sălăjenilor! Opt cazuri de omor şi tentative de omor au fost instrumentate de procurorii sălăjeni în perioada scursă din acest an, un număr extrem de ridicat ţinând cont că pe întreg parcursul anului trecut au fost înregistrate cinci astfel de fapte deosebit de grave.

Prim-procurorul Crin Bologa, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, a declarat că numărul omorurilor înregistrate în ultima perioadă este extrem de ridicat. „Ne confruntăm la această dată cu un număr extrem de ridicat de cazuri de criminalitate de mare violenţă, respectiv şase cazuri de omor şi două tentative de omor. Patru dintre acestea au fost soluţionate cu rechizitoriu, dispunându-se trimiterea în judecată a inculpaţilor şi arestarea lor preventivă”, a declarat Crin Bologa.
Potrivit acestuia, sărăcia şi consumul excesiv de alcool sunt principalele cauze pentru care se ajunge la asemenea fapte. „Aceasta este concluzia la care am ajuns după analizarea cazurilor de omor în cei aproximativ 17 ani lucraţi în domeniu. Şase omoruri instrumentate anul acesta s-au produs pe fondul consumului excesiv de alcool”, susţine Bologa.

Mamă, ucigaşă cu sânge rece

Unul dintre cele mai cutremurătoare cazuri de criminalitate de mare violenţă, mediatizat zilele trecute, este cel al unei femei de 33 de ani, din localitatea Pustă Vale, care a fost arestată, duminică, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, fiind acuzată că şi-a ucis fetiţa în vârstă de numai două luni. Cumplita faptă a fost sesizată sâmbătă autorităţilor de către medicii unităţii spitaliceşti unde fetiţa a fost dusă pentru acordarea de îngrijiri medicale.
Procurorii au intrat imediat pe fir şi au reţinut femeia sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat. Duminică, instanţa a aprobat cererea procirorilor de arestare preventivă a mamei pentru 29 de zile.
Din starea de fapt reiese că inculpata, în data de 23 februarie, i-a aplicat mai multe lovituri cu un cuţit şi a sugrumat-o pe fiica sa K. D., în vârstă de două luni şi zece zile, cauzând decesul acesteia. Deşi femeia nu îşi recunoaşte fapta, acuzându-şi cealaltă fiică de numai 4 ani de comiterea crimei, procurorii au adus suficiente dovezi care demostrează că mama este făptuitorul. Una dintre dovezi este rezultatul autopsiei efectuate chiar în cursul zilei de sâmbătă şi care arată că decesul minorei a survenit în urma agresării de către o persoană adultă. De asemenea, din discuţiile cu inculpata reiese că aceasta a avut discernămând în momentul comiterii faptei.
Tatăl fetiţelor este comerciant ambulant de nuci, fiind plecat de acasă în ziua producerii tragediei. Acesta a rămas să-şi îngroape bebeluşul după abia două luni de viaţă şi să-şi îngrijească fetiţa de 4 ani.
Femeia ar putea rămâne pentru mulţi ani în spatele gratiilor. Pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, asupra unui membru al familiei ori asupra unei persoane care nu se poate apăra, legea prevede o pedeapsă între 15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

Omorât la colindat, de gazdă

O altă crimă şocantă s-a petrecut chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. Daniel Holhoş, în vârstă de 44 de ani, din localitatea Bodia, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în data de 26 decembrie, anul trecut, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, după ce în ziua precedentă a înjunghiat mortal un prieten, Grigoriu Pop, de 40 de ani, din Zalău, care a venit la acesta să-l colinde. O simplă ceartă iscată între gazdă şi colindător, dar şi mai multe pahare de alcool, au culminat cu teribila faptă. Prin rechizitoriul din data de 14 ianuarie, anul acesta, al procurorilor sălăjeni, inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.
Se pare că totul a început de la o ceartă iscată între agresor şi victimă, pe fondul consumului de alcool. În a doua zi de Crăciun, Grigoriu Pop s-a dus la prietenul său care locuieşte în Bodia. La un moment dat, pe fondul consumului de alcool, între cei doi a izbucnit un conflict spontan. Gazda a luat un cuţit şi l-a înţepat pe zălăuan în partea superioară a piciorului drept. În acel moment, victima a spus că pleacă spre casă şi a ieşit din locuinţă. Cuţitul a străpuns, însă, artera femurală a bărbatului, motiv pentru care a leşinat în faţa casei agresorului. Doar spre dimineaţă, gazda a găsit trupul bărbatului, moment în care a sunat la 112, solicitând o ambulanţă. Din păcate, a fost prea târziu pentru zălăuan. Toate eforturile de resursicitare depuse de ambulanţieri au fost fără rezultat. Dacă va fi găsit vinovat, agresorul riscă să stea ani grei în spatele gratiilor, pentru infracţiunea de omor fiind prevăzută o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Şi-a înjunghiat soţia în piept

Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din localitatea Bădăcin, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de omor calificat, după ce, în 17 ianuarie, şi-a înjunghiat soţia în piept. Cumplita fapta a avut loc chiar în locuinţa acestora, pornind de la o ceartă în familie şi prea multe pahare de alcool.
Bărbatul a fost reţinut de poliţişti în data de 18 ianuarie şi prezentat de procurori instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Din investigaţiile de reprezentanţii legii a reieşit că inculpatul a ameninţat, în primul rând, că-şi omoară fiul omoară, doar că acesta din urmă s-a refugiat într-o cameră. Partea vătămată, Rodica Oros, a intervenit pentru apărarea fiului ei, motiv pentru care inculpatul a aplicat soţiei sale o lovitură de cuţit în zona pieptului, deasupra inimii.
Şocat de cele întâmplate, fiul a sesizat imediat autorităţile. Femeia rănită a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la spital pentru acordare de îngrijiri medicale, medicii reuşind să o stabilizeze. Bărbatul este cercetat penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii tentativă de omor.
Tot pentru tentativă de omor este cercetat şi un minor de 17 ani, din localitatea Dobrin, care în cursul zilei de 25 februarie a înjunghiat un prieten cu un cuţit în zona pieptului. Băiatul a fost reţinut de procurori şi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Şi-a ucis fratele cu o lovitură de cuţit în inimă

Cu o lovitură de cuţit în inimă s-au încheiat zilele şimleuanului Bede Pal, la vârsta de 58 de ani. Acesta a fost ucis în seara de 25 ianuarie, anul acesta, chiar de către fratele său cu opt ani mai mare, totul pornind de la o ceartă iscată cei doi, amplificată de consumul de alcool. Mai grav este că ucigaşul Bede Adalbert, din cauza stării avansate de beţie, nu şi-a dat seama decât în dimineaţa zilei următoare de teribila sa faptă şi s-a predat poliţiştilor.
Cumplita faptă s-a petrecut în casa în care locuiau cei doi fraţi. În data de 25 ianuarie, inculpatul, aflându-se în locuinţă împreună cu fratele său, pe fondul unei altercaţii cu acesta, i-a aplicat o lovitură cu un cuţit în zona inimii, lovitură în care victima a decedat. Doar după ce s-a trezit din beţie, şimleuanul a conştientizat teribila sa faptă, că şi-a ucis fratele mai mic, anunţând imediat poliţiştii.
Conform concluziilor medico-legale provizorii, moartea lui Bede Pal a fost violentă şi a fost cauzată de o hemoragie internă consecutivă unei plăgi tăiate penetrante în cavitatea toracică stângă, perforată pulmonară şi penetrantă în ventriculul stâng.
La solicitarea procurorilor, Tribunalul Sălaj a emis, în data de 27 ianuarie, pe numele şimleuanului de 66 de ani un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile sub aspectul săvârşiri infracţiunii de omor calificat. Prin rechizitoriul din data de 19 februarie întocmit de procurori, inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.
Dacă va fi găsit vinovat, şimleuanul acuzat de omor calificat riscă să petreacă ani grei în spatele gratiilor. Pentru infracţiunea menţionată, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Şi-au ucis victimele cu pumnii

O altă crimă s-a produs chiar în prima zi din acest an. Procurorii au demarat cercetările, stabilind că în ziua respectivă, pe fondul unui conflict spontan, inculpatul P.G. i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnul unui bărbat, M. F., care în urma loviturilor primite a fost internat la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca. Împotriva inculpatului a fost începută urmărirea penală şi pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă. În data de 3 ianuarie, procurorii au dispus reţinerea inculpatului pentru 24 de ore. Judecătoria Zalău a dispus, ulterior, arestarea preventivă a inculpatului pentru 29 de zile.
Între timp, victima agresiunii a decedat, astfel încât procurorii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte. Dosarul se afla pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Procurorii au mai avut în lucru un caz asemănător la mijlocul lunii decembri, anul trecut. Făptuitorul B.A., pe fondul unui conflict spontan, i-a aplicat victimei D.V. mai multe lovituri cu pumnul. În urma rănilor, aceasta a fost transportată la Clinica de Neurologie Cluj-Napoca. La data de 29 ianuarie, victima a decedat în timp ce se afla internată la clinică.

Sălăjean, criminal în Irlanda

Un alt sălăjean, în vârstă de 32 de ani, Stoica Rostaş, a fost trimis în judecată la finele săptămânii trecute pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, fiind suspectat că ar fi ucis cu sânge rece un bărbat în timp ce se afla în Irlanda. Stoica este căutat de autorităţile din ţară şi din străinătate, după ce judecătorii Tribunalului Sălaj au emis anul trecut un mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru infracţiunea de omor. Pentru fapta sa, sălăjeanul riscă să petreacă până la în spatele gratiilor.
Din propunerea de arestare preventivă reiese că, în data de 13 iulie 2007, partea vătămată s-a deplasat împreună cu alţi cetăţeni români şi polonezi într-o localitate din Irlanda, unde au organizat o operaţiune de copiere a cardurilor bancare. Gruparea infracţională a fost depistată de trecători în momentul în care încercau să cloneze cardurile la bancomatul unei bănci, motiv pentru care membrii grupării au abandonat operaţiunea fugind fiecare pe cont propriu. S-au întâlnit cu toţii într-un apartament dintr-un alt oraş. Se pare că unul dintre membrii grupului, Ilie Laurenţiu Duţu, a ajuns să fie suspectat că ar fi ascuns un dispozitiv de citire a cardurilor, în valoare de 10.000 de euro. Aşa că a fost legat de un scaun şi supus unei agresiuni susţinute, asociate cu tortura, autorul fiind Stoica Rostaş. La un moment dat, victima a fost înjunghiată cu un cuţit în picior, provocându-i o hemoragie abundentă. Stoica a cerut victimei sale 10.000 de euro pentru a-i asigura transportul la o unitate medicală, şi doar la intervenţia unor prieteni ai victimei, a acceptat să fie dus la spital. Doar că, între timp, Ilie Laurenţiu Duţu a decedat.

Alte articole

Leave a Comment