Sălăjeni, nu uitați de verificarea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale!

Reprezentanții companiei Delgaz Grid, distribuitorul de gaze naturale în județele din  nord-vestul țării, inclusiv din Sălaj, atrage atenția tuturor consumatorilor cu privire la faptul că trebuie verificate instalațiile de utilizare a gazelor naturale! Consumatorii sălăjeni sunt sfătuiți să afle de la furnizorul de gaze care este termenul la care expiră verificarea instalației și să aleagă firma care să execute aceste lucrări. Această activitate este asigurată, la fiecare doi ani, de către firme autorizate Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). ”Sunt lucruri care nu suportă amânare, fiindcă aceasta poate să însemne un potențial pericol care poate afecta viața dumeavoastră și a celor dragi. Este și cazul verificărilor instalațiilor de utilizare a gazelor naturale care, nefăcute la timp, pot duce la incidente grave, cum sunt exploziile sau intoxicațiile cu monoxid de carbon. De aceea, asigurați-vă că instalația de utilizare a gazelor naturale, care deservește locuința, nu prezintă defecțiuni ce pot genera acumulări de gaze și că aparatele de utilizare funcționează corespunzător, gazele arse fiind complet eliminate în exteriorul locuinței!”, atrag atenția reprezentanții companiei de distribuție a gazelor.

Verificarea instalației, obligatorie!

Consumatorii de gaze naturale din întreg județul Sălaj trebuie să știe că verificarea este o acțiune preventivă de mare importanță și din acest motiv, nu este facultativă, ci este o obligație legală, pe care fiecare dintre noi trebuie să o respecte. Consumatorii trebuie să fie responsabili și să se asigure de buna funcționare a instalației de utilizare a gazelor naturale, inclusiv aparatele de utilizare consumatoare de combustibili gazoși, respectiv coșurile de evacuare a gazelor arse, care se află în interiorul proprietății. Practic, cu ajutorul unor aparate speciale, se detectează eventuale scurgeri de gaze naturale, pe traseul întregii instalații de utilizare gaze naturale, se verifică modul de funcționare a arzătoarelor de gaz, starea îmbinărilor şi garniturilor aferente acestora. Se verifică, totodată, funcționarea aparatelor de măsurare, control, reglare și de siguranță, precum și echipamentul de reglare din instalațiile de utilizare gaze naturale. Nu în ultimul rând, este verificată stabilitatea conductelor și etanșeitatea îmbinării conductelor și armăturilor și, de asemenea, se verifică starea răsuflătorilor și a căminelor, existente pe traseul instalației interioare. În cazul în care se constată neconformități acestea sunt remediate sau se iau măsuri de siguranță, până la remedierea acestora, numai de către firme autorizate ANRE.

Potrivit reglementărilor în vigoare, verificările și reviziile sunt obligatorii și se execută în baza unui contract de prestări servicii, numai de către firme autorizate de către această autoritate. Alegerea prestatorului de servicii, pentru verificări și revizii instalații de utilizare gaze naturale, revine clientului, lista firmelor autorizate, de către ANRE, pentru aceste operațiuni, regăsindu-se pe website-ului autorității. În momentul efectuării verificării instalației de utilizare a gazelor naturale, consumatorul trebuie să pună la dispoziția firmei autorizate ANRE documente care să ateste efectuarea verificării tehnice periodice a centralelor termice, boilerelor şi convectorilor, în termen de valabilitate, precum şi autorizarea funcţionării – pentru aparate nou puse în funcţiune. Totodată, trebuie să prezinte dovada curăţării coşurilor de fum – pentru aparatele racordate la coşurile de fum – și a canalelor de evacuare a gazelor arse pentru aparatele care funcționează cu flacără liberă, de exemplu – aragazurile din blocuri, de către o firmă sau persoană specializată, nu mai veche de 6 luni. Deloc de neglijat este și revizia instalației de utilizare gaze naturale, o operațiune complexă care se face o dată la zece ani – în locul verificării, în cadrul căreia se face, în plus, și proba de etanșeitate, cu aer. Informațiile despre data la care expiră verificarea – revizia instalației de utilizare gaze naturale se primesc de la furnizorul de gaze. naturale. ”Asigurați-vă că sunteți în termenul legal, iar atunci când se apropie data expirării faceți toate demersurile necesare pentru ca verificarea instalației de utilizare gaze naturale să fie făcută la timp, obligatoriu cu firme autorizate ANRE. Nu riscați siguranța dumeavoastră și a celor dragi!”, au adăugat reprezentanții Delgaz Grid.

Leave a Comment