Roby – profesorul robot. Doi elevi de la Colegiul API Zalău, în finala internațională a concursului de robotică

Doi elevi de la Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian”  (API)  din Zalău, Răzvan Tișa și Alexandru Contraș, din clasa a XI-a H, coordonați de profesoara  Ana Maria Rus, vor reprezenta județul la finala internațională a concursului de robotică din Györ – Ungaria cu Roby.

Este vorba despre un robot, profesorul  Roby, propria creație, cu care cei doi elevi, au reușit în acest an să obțină locul I Olimpiada de Robotică  ”World Robot Olympiad” de la București în cursul lunii mai. Potrivit creatorilor, robotul Roby are atribuțiile unui profesor de muzică: respectiv cântă la pian și predă. A fost construit din kituri lego, partea mecanică și piesele. ”Robotul are parte de mișcare cu ghidaje, apăsarea clapelor se face cu motoare și mișcarea gâtului, tot cu motoare. Robotul a fost construit exact asemenea unei ființe umane: picioare, corpul, bazinul, mâinile și capul. Pe lângă partea partea mecanică, Roby are o stare de bună dispoziție, oră de oră. Acesta repetă de fiecare dată când este întrebat, fără a se supăra. Scopul pe care dorim să îl atingem cu acest robot este de a putea reproduce numeroase melodii, pe care să le fragmenteze, pe o pianină, care să ghideze elevul: pe ce taste, clape să apese, astfel încât elevul să învețe în mod mai eficient o melodie. Am mers pe această temă de educație muzicală pentru că, noi considerăm că se pune prea mult accent pe disciplinele principale cum ar fi: matematica și româna. Uităm de multe ori  de părțile artistice de care avem nevoie pentru a ne simți bine zi de zi. Robotul poate să interacționeze cu elevii,  vocal și mai poate să îi urmărească. De asemenea, Roby poate fi controlat cu ajutorul unui telefon sau laptop”,  au precizat cei doi elevi.

”Acest loc I, obținut la Olimpiada de Robotică din luna mai, secțiunea creativitate, ne-a dat sanșa de a participa în perioada 8-9 noiembrie în Ungaria. Tema care ne-am ales-o noi de la secțiunea educație inteligentă  este robotul inteligent – un profesor de muzică. Acesta știe să cânte la pian și să-i învețe pe elevi să cânte la această pianină. Robotul trebuie să-și deplaseze mâinile, trebuie să apese pe clape, apoi trebuie să urmărească elevul care cântă la pianină”, a spus profesorul coordonator Ana Maria Rus. De cealaltă parte, referitor la performanța obținută de elevii instituției pe care o coordonează, directorul Colegiului Tehnic API Zalău a precizat că este mândru de această performanță. ”Băieții fac parte din cea mai bună clasă din domeniul tehhnic, specializarea electronică și automatizări. Îi felicităm pe cei care fac parte din echipa de robotică a școlii noastre, care a luat locul I la faza națională și în același timp le urăm succes la etapa internațională. O felicităm pe doamna profesoară Rus Ana Maria care s-a ocupat de prea multă vreme de acest cerc, de acest grup, de această activitate minunată cu copii pasionați. Fără pasiune nu se pot realiza astfel de performanțe”, a spus  directorul  Ioan Lung.

Leave a Comment