Regal cultural la Zalău

A XIV-a ediție a Zilelor Revistei „Caiete Silvane” a început joi la Zalău, evenimentul cultural fiind organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în colaborare cu revista și editura „Caiete Silvane”. Un moment important din programul evenimentului a fost marcarea a doi ani de la dispariția scriitorului și traducătorului Daniel Hoblea. Au avut loc lansări de carte, lecturi publice, dezbateri pe teme literare, iar seara de vineri s-a încheiat cu un concert de jazz susținut de Mircea Tiberian & Nadia Trohin, „Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”.

Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă Sălaj a găzduit joi o ședință a Cenaclului literar „Silvania” in memoriam Daniel Hoblea. Cu această ocazie a fost prezentată o nouă carte postumă de Daniel Hoblea, „Revanșa lucidității”, volum apărut la Editura „Caiete Silvane” și care cuprinde articole diverse, edite și inedite, potrivit culturasalaj.ro. Daniel Hoblea s-a născut la 4 noiembrie 1964, în Buciumi, judeţul Sălaj şi a decedat la 24 martie 2020 la Zalău. Licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative (Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” – Arad, 2007). A decedat în 24 martie 2020 la Zalău. A fost referent la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, secretar de redacţie la revista „Caiete Silvane” și la Cenaclul „Silvania”, precum şi redactor al Editurii Caiete Silvane din Zalău. A publicat volumele: „Invazia formelor” (Zalmoxis, Cluj, 1996); „Securea de diamant” (Caiete Silvane, Zalău, 2000); „Gâlceava himerelor” (Herald, Bucureşti, 2008); „Poemus” (Caiete Silvane, Zalău, 2011); „Gâlceava himerelor”, ediţie revizuită şi adăugită (Caiete Silvane, Zalău, 2015), potrivit lui Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură și Artă Sălaj și redactorul șef al revistei „Caiete Silvane

Traducătorul lui René Guénon

Regretatul Daniel Hoblea este și cel care a tradus din limba franceză: René Guénon, „Simbolismul crucii” (Aion, Oradea, 2003); Nikolai Berdiaev, „Despre menirea omului” (Aion, 2004); René Guénon, „Metafizică şi cosmologie orientală” (Herald, Bucureşti, 2005); Marea Triadă (Herald, 2005); Demiurgul şi alte studii tradiţionale (Herald, 2005); „Ezoterismul lui Dante” (Aion, 2005); „Stările multiple ale fiinţei” (Aion, 2006); „Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse” (Herald, 2006); Frithjof Schuon, „Ochiul Inimii” (Herald, 2008); René Guénon, „Autoritate spirituală şi putere temporală” (Herald, 2010); „Simbolismul crucii” (Herald, 2012); „Stările multiple ale fiinţei” (Herald, 2012); „Ezoterismul creştin” (Herald, 2013); „Scrieri pentru Regnabit” (2017), „Lumea modernă” (2018).

Seară de jazz

Evenimentul cultural a continuat vineri cu lansarea, prezentarea de cărți apărute la Editura „Caiete Silvane” – „Arca poeziei. 50 de poeți străini în selecția lui Viorel Mureșan”; Menuț Maximinian, „Literatura/cultura, dincolo de pandemie”; Marcel Lucaciu, „Cenușa orelor – antologie” (în coeditare cu Editura „Școala Ardeleană”); Carmen Georgeta Ardelean, „Idiograme în filigran”; Simona Ardelean, „Spații, puncte, noduri, filme”; Alice Valeria Micu, „Mașina de plâns”. Programul s-a încheiat cu un cocnert de jazz susținut de Mircea Tiberian & Nadia Trohin, „Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”, intrarea fiind liberă.

A. Lungu

2 Thoughts to “Regal cultural la Zalău”

  1. […] A XIV-a ediție a Zilelor Revistei „Caiete Silvane” a început joi la Zalău, evenimentul cultural fiind organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în colaborare cu revista și editura „Caiete Silvane”. Un moment important din programul evenimentului a fost marcarea a doi ani de la dispariția scriitorului și traducătorului Daniel Hoblea. Au avut loc lansări de carte, lecturi publice, dezbateri pe teme literare, iar seara de vineri s-a încheiat cu un concert de jazz susținut de Nadia Trohin & Mircea Tiberian,  » Mai multe detalii […]

  2. Felicitări !

    Am citit nr 205 al Caiete Silvane, interesant, merită citit !

Leave a Comment